foto: Twitter
Turcijā top nākamais bairaktaru līmenis
Turcijas pirmā bezpilota kara lidmašīna top sadarbībā ar Ukrainu.
Pasaulē
2022. gada 27. novembris, 05:01

Turcijā top nākamais bairaktaru līmenis

Jauns.lv

Turcijas kompānija "Baykar" izmēģina jauno kaujas dronu "Bayraktar Kızılelma" ar Ukrainas ražotajiem dzinējiem.

Video atklātībā palaidis uzņēmuma tehniskais direktors un līdzīpašnieks Seļčuks Bairaktars, tajā redzams lidaparāta brauciens pa skrejceļu. Plānots, ka tas kļūs par pirmo Turcijas bezpilota kara lidmašīnu.

"Bayraktar Kızılelma" aprīkots ar turboreaktīvo dzinēju, var pacelt 1500 kilogramu derīgās kravas (piemēram, ieročus, aprīkojumu), maksimālais ātrums sasniedz 900 kilometru stundā, lidojuma attālums – 930 kilometru, augstums varot pārsniegt desmit kilometrus, darbības ilgums – piecas stundas.

Baykar ziņo, ka jaunais drons pirmajā lidojumā dosies ne agrāk par nākamo gadu. Iecerēts, ka tas varēs pacelties un nolaisties uz kuģiem ar īsu skrejceļu. Lidaparātā izmantoti Ukrainā ražotie dzinēji "AI-322F" un "АI-25TLT".

Turki arī sola, ka ar laiku viņu "Bayraktar" varēs stāties pretim Irānas ražotajiem un Krievijai piegādātajiem droniem kamikadzēm, ar kuriem agresors mēģina iznīcināt elektrostacijas un citu infrastruktūru, cerot ukraiņus atstāt tumsā, salā, bez ūdens. Irāna tikmēr gatavojas dronus ražot Krievijā.