Pasaulē
2022. gada 26. novembris, 11:21

Pēc nāvējošā ugunsgrēka daudzstāvu mājā Ķīnu satricinājuši Covid ierobežojumu protesti

Jauns.lv

Sociālajos medijos Ķīnā izplatītie klipi liecina par jauniem protestiem pret Covid ierobežojumiem pēc tam, kad ugunsgrēkā daudzdzīvokļu namā gāja bojā 10 cilvēki.

Soctīklos parādījušies video ar demonstrantiem, kuri konfrontē ar amatpersonām, nojaucot barjeru un kliedzot "pārtraukt Covid lokdaunu".

Pekina turpina īstenot "nulles Covid" politiku, neskatoties uz rekordlielo inficēšanās gadījumu skaitu un pieaugošajām sabiedrības dusmām.

Urumči pilsētas varasiestādes noliegušas apgalvojumus, ka Covid ierobežojumi liedza cilvēkiem izbēgt no ceturtdienas ugunsgrēka.

foto: Ekrānuzņēmums
Pie valdības ēkas pulcējās tūkstošiem cilvēku.

Siņdzjanas reģiona rietumu galvaspilsētā ir noteikti ierobežojumi kopš augusta sākuma.

Kāds iedzīvotājs medijam BBC iepriekš stāstīja, ka cilvēkiem, kas dzīvo ugunsgrēkā cietušajā kompleksā, lielākoties tika liegts atstāt savas mājas.

Ķīnas valsts mediji to apstrīdējuši. Tomēr Urumči varas iestādes piektdienas vakarā izteica neparastu atvainošanos, solot sodīt ikvienu, kurš ir pametis savu pienākumu.

Piektdienas vakarā nofilmētajos kadros bija redzams, kā iedzīvotāji, daudzi no viņiem maskās, pēc tumsas iestāšanās pulcējas pilsētas ielās.

Viņi bija redzami skandējot, vicinot dūres un strīdamies ar amatpersonām. Lokācijas vietu apstiprināja ziņu aģentūra "Reuters".

Viens demonstrants kliedza megafonā, bet citā klipā pūlis lauzās cauri barjerai, ko uzrauga pilsētas darbinieki, kas valkā aizsargtērpus.

Tiešraidēs parādījās arī demonstranti, kas pulcējās uz pilsētas valdības ēkas kāpnēm.

Internets Ķīnā ir ļoti cenzēts, un atsauces uz Urumči protestiem līdz sestdienas rītam lielākoties jau bija noņemtas.

Vietējie mediji ziņoja, ka ceturtdien notikušo nāvējošo ugunsgrēku Urumči daudzdzīvokļu namā, kurā arī tika ievainoti deviņi cilvēki, šķiet, izraisīja kļūme ar elektrisko pagarinājumu.

Tiešsaistes ieraksti liecina, ka ugunsdzēsēju centienus kavēja Covid ierobežojumi.

To piektdien vēlāk noliedza pilsētas amatpersonas, kas mēģināja vainot stāvošos transportlīdzekļus, kas lieguši ugunsdzēsēju piekļuvi degošajai ēkai.

Protesti Ķīnā ir reti, lai gan sabiedrībā pieaug domstarpības, kā iemesls ir Pekinas nulles Covid stratēģija.

Šī ir pēdējā šāda veida politika starp lielākajām pasaules ekonomikām, un tā daļēji ir saistīta ar salīdzinoši zemo vakcinācijas līmeni valstī un centieniem aizsargāt vecāka gadagājuma cilvēkus.

Ātra bloķēšana ir izraisījusi dusmas visā valstī, un Covid ierobežojumi plašākā nozīmē ir izraisījuši nesenos vardarbīgos protestus no Džendžou uz Guandžou.

Neskatoties uz stingrajiem pasākumiem, Ķīnā Covid-19 gadījumu skaits šonedēļ sasniedzis visu laiku rekordus kopš pandēmijas sākuma.

Siņdzjanas reģionā dzīvo daudzi uiguri, pret kuriem Ķīnas valdība ir apsūdzēta daudzos cilvēktiesību pārkāpumos, ko tā noliedz.