Pasaulē
2022. gada 17. novembris, 18:54

Neveikli! Mediji nofilmē, kā Ķīnas prezidents nolasa lekciju Kanādas premjeram Trudo

Jauns.lv

Kanādas mediji trešdien nejauši nofilmējuši, kā Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins aizrāda Kanādas premjerministram Džastinam Trudo par, viņaprāt, "nopludinātām diskusijām".

Indonēzijā notiekošajā G20 samitā Sji nofilmēts, smaidot tērzējot ar Trudo. Ķīnas prezidents runājis mandarīnu valodā, bet teiktā tulkojums atklāj, ka sacītais nebūt nebija draudzīgs.

"Viss, ko mēs apspriedām, ir nopludināts papīros, un tas nav pareizi," Kanādas premjeram saka Sji. Trudo pēcāk pamāj, bet Sji turpina: "Un saruna tā nemaz nenoritēja."

foto: VIA REUTERS
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins

"Ja no jūsu puses skanēs patiesība, mēs vadīsim savu diskusiju ar savstarpēju cieņu, pretējā gadījumā tam var būt neparedzamas sekas," Sji saka Kanādas līderim mandarīnu valodā.

Sji tulks mēģina iztulkot prezidenta teikto, paspējot pateikt tikai "ja no jūsu puses būtu patiesība”, pirms Trudo viņu pārtrauc.

"Kanādā mēs ticam brīvam, atklātam un atvērtam dialogam," nosaka Trudo, piebilstot, ka "mēs turpināsim konstruktīvi strādāt kopā, taču būs lietas, kurās mēs nepiekritīsim".

"Vispirms radīsim apstākļus," nosaka Sji, paspiežot Trudo roku un dodoties prom.

Noprotams, ka Sji komentāri ir atsauce uz Trudo šī mēneša sākumā pausto atziņu, ka Ķīna "agresīvi spēlējas" ar Kanādas demokrātiju un institūcijām. Trudo ar šādiem izteikumiem nācis klajā pēc mediju ziņām, ka Pekina slepeni finansējusi vairākus neseno vēlēšanu kandidātus un policija sākusi izmeklēšanu par nelegāliem Ķīnas "policijas birojiem" Toronto apgabalā.

Ķīna ir noliegusi apsūdzības nelikumīgās darbībās, apgalvojot, ka šie biroji vienkārši piedāvā pakalpojumus Ķīnas pilsoņiem ārvalstīs, piemēram, palīdz atjaunot autovadītāja apliecības.