Pasaulē
2022. gada 17. novembris, 07:52

Krievijas ģenerālštāba priekšnieks pēc incidenta Polijā nav atbildējis uz ASV telefonzvaniem

Jauns.lv / LETA

ASV bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks trešdien atzina, ka pēc otrdienas raķetes sprādziena Polijā mēģinājis telefoniski sazināties ar Krievijas ģenerālštāba priekšnieku, tomēr tas viņam nav izdevies.

ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs brīfingā Pentagonā sacīja, ka viņa darbinieki mēģinājuši sazvanīt Krievijas ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Valēriju Gerasimovu, kurš vienlaikus ir arī Krievijas aizsardzības ministra pirmais vietnieks, bet "bez panākumiem".

foto: REUTERS/SCANPIX
Pentagons nesekmīgi centies sazvanīt Krievijas ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Valēriju Gerasimovu.

Neko tuvāk Milijs par šiem pūliņiem nepaskaidroja, tomēr sakaru trūkums raisa bažas par krīzes situāciju augstākā līmeņa ASV un Krievijas komunikācijā.

Raķetes nogāšanās NATO dalībvalstī Polijā varēja izraisīt plašāku konfliktu, ja būtu izrādījies, ka triecienu veikusi Krievija.

Rīts Pševodovas ciemā Polijā pēc raķetes trieciena

Polijā otrdien ap plkst.15.40 (16.40 pēc Latvijas laika) nokrita Krievijā ražota raķete, nogalinot divus cilvēkus Pševodovas ciemā.

gallery icon

ASV un citu valstu līderi tagad skaidro, ka raķeti, visticamāk, izšāvuši Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki pret Krievijas raķešu triecienu, tomēr neskaidrība šajā lietā ilga vairākas stundas.

Kā norādīja vairākas ASV amatpersonas, tas, ka Gerasimovu nav iespējams sazvanīt, nav nekas neparasts.

Milijs runājis ar Polijas un Ukrainas ģenerālštābu priekšniekiem, valdībām ātri cenšoties noskaidrot, vai Polijā nogāzušos raķeti izšāvusi Krievija vai Ukraina.