foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Kijiva gatavojas evakuēt 3 miljonus iedzīvotāju, ja elektroenerģijas padeve tiks pilnībā pārtraukta
Elektrības pārrāvumi Ukrainas galvaspilsētas Kijivas centrā 2022. gada 31. oktobrī.
Pasaulē
2022. gada 6. novembris, 09:10

Kijiva gatavojas evakuēt 3 miljonus iedzīvotāju, ja elektroenerģijas padeve tiks pilnībā pārtraukta

Jauns.lv / LETA

Kijiva gatavojas evakuēt aptuveni trīs miljonus iedzīvotāju pilnīgas elektrības padeves pārtraukuma gadījumā, raksta "The New York Times", atsaucoties uz Kijivas pilsētas administrācijas drošības dienesta direktoru Romanu Tkačuku.

"Mēs saprotam, ja Krievija turpinās šādus uzbrukumus, mēs varam zaudēt visu mūsu elektroapgādes sistēmu," Tkačuka teikto atreferē "The Insider".

Amatpersonām ticis teikts, ka viņi, visticamāk, saņems vismaz 12 stundu iepriekšēju paziņojumu, ka tīkla noslodze ir tuvu kritiskajai robežai un drīz var pārstāt darboties. Ja situācija eskalēsies līdz šādai stadijai, tad, pēc Tkačuka sacītā, "mēs sāksim informēt cilvēkus un lūgsim viņus doties prom."

foto: ddp/Ukrinform / Vida Press
Kijiva 2022. gada 26. oktobrī.

Vienlaikus viņš norādīja, ka šobrīd situācija ir vadāma, un nekas neliecina, ka Kijivu pamestu liels skaits civiliedzīvotāju. "Tāpēc šobrīd valdība un pilsētas administrācija veic visus iespējamos pasākumus, lai aizsargātu mūsu elektroapgādes sistēmu," viņš piebilda.

Iepriekš Kijivas mērs Vitālijs Kļičko neizslēdza, ka var notikt pilnīgs elektroenerģijas padeves pārrāvums galvaspilsētā. "Mēs darām visu, lai tā nenotiktu. Bet, būsim godīgi, mūsu ienaidnieki dara visu, lai pilsēta paliktu bez siltuma, elektrības un ūdens apgādes un mēs visi nomirtu. Mēs to neizslēdzam, mēs aprēķinām dažādus scenārijus, lai izturētu un sagatavotos,” viņš teica.

Problēmas ar elektrību radās, kad Krievija sāka plaša mēroga bombardēšanu, veicot uzbrukumus tieši kritiskās enerģētikas infrastruktūrai visā Ukrainā.

Kijiva slīgst pustumsā: krievu okupanti izpostījuši Ukrainas spēkstacijas. 2022. gada oktobris

Kijiva slīgst pustumsā: krievu okupanti izpostījuši Ukrainas spēkstacijas. 2022. gada oktobris.

gallery icon