foto: EPA/Scanpix
Bulgārijas parlaments apstiprina līgumu par vēl astoņu iznīcinātāju iegādi no ASV
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs.
Pasaulē
2022. gada 4. novembris, 18:30

Bulgārijas parlaments apstiprina līgumu par vēl astoņu iznīcinātāju iegādi no ASV

Jauns.lv/LETA

Bulgārijas parlaments piektdien apstiprinājis līgumu par astoņu iznīcinātāju "F-16" iegādi no ASV papildus astoņiem, ko pasūtīja 2019. gadā, bet vēl nav saņēmusi.

Bulgārija, kas ir NATO locekle kopš 2004. gada, jau vairākus gadus vēlas modernizēt savus gaisa spēku, aizstājot padomju laikā ražotās lidmašīnas "MiG-29" ar modernākiem lidaparātiem.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Bulgārija nav spējusi iegādāties rezerves daļas un dzinējus "MiG-29", un sākusi sarunas par divu "MiG-29" dzinēju iegādi no Polijas, kā arī nosūtījusi uz Poliju sešus dzinējus remontam.

Bulgārija samaksāja 1,67 miljardus dolāru ASV kompānijai "Lockheed Martin" par pirmajiem astoņiem "F-16", cerībā tos saņemt 2023. gadā. Taču to piegāde ir aizkavēta un iznīcinātājus, iespējams, piegādās tikai 2025. gadā.

Saskaņā ar jauno līgumu Bulgārija līdz 2031. gadam samaksās vēl 1,32 miljardus dolāru par četriem vienvietīgiem un četriem divvietīgiem iznīcinātājiem "F-16 Block 70" un ieročiem, kas tiks piegādāti līdz 2027. gadam.

Lai aizsargātu savu gaisa telpu, Bulgārija plāno izīrēt vai nopirkt lietotus iznīcinātājus no Zviedrijas vai Francijas.

Pašreiz Spānijai patrulēt gaisā palīdz lidmašīnas un apkalpe no Spānijas, Nīderlandes un ASV. Gaidāms, ka novembra vidū jaunā misijā Bulgārijā ieradīsies seši iznīcinātāji "Eurofighter" un 130 apkalpes locekļi.

Bulgārijas parlaments ceturtdien uzdeva pagaidu valdībai izpētīt iesējas piegādāt Ukrainai aizsardzības aprīkojumu, ko Bulgārija varētu atlicināt.