foto: Bill Greenblatt/UPI/Shutterstock/ Vida Press
"Putins ir viens" - Garijs Kasparovs prognozē Krievijas režīma sabrukumu
Krievu šahists un politiķis Garijs Kasparovs.
Pasaulē
2022. gada 6. oktobris, 05:38

"Putins ir viens" - Garijs Kasparovs prognozē Krievijas režīma sabrukumu

Jauns.lv

Trīspadsmitais pasaules čempions šahā un krievu politiķis Garijs Kasparovs, kurš jau sen ir Putina Krievijas kritiķis, ir izteicis vairākus skaļus paziņojumus par karu Ukrainā un Krievijas nākotni. Pēc viņa teiktā, jau drīzumā Krievija zaudēs un tas novedīs pie Putina valdības sabrukuma.

Pēc Kasparova vārdiem, Ukrainas uzvara karā ir neizbēgama, raksta "Aussiedlerbote". Viņaprāt, Krievija nonāks krustcelēs, kļūstot par proeiropeisku valsti vai Ķīnas pakalpiņu.

"Ja mums neizdosies atgriezties Eiropā, mēs kļūsim par Ķīnas satelītvalsti. Pekina tikai gaida Krievijas sabrukumu.

Demogrāfiski un ekonomiski tas ir lielākais apdraudējums mūsu pastāvēšanai. Saskaņā ar oficiālo Ķīnas historiogrāfiju gandrīz puse Krievijas teritorijas patiesībā ir Ķīna," uzsvēra Kasparovs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka iet demokrātijas ceļu un atgūties no kara Krievija varēs tikai pēc Ukrainas teritoriālās integritātes un arī citu savu kaimiņu atzīšanas. Bet pagaidām, pēc viņa teiktā, Krievijā zeļ fašistiskā diktatūra.

Nonākt šajā pagrimumā, pēc Kasparova domām, Krievija varētu jau gaidāmajā pavasarī. "Pavasarī Putina militārās un ekonomiskās iespējas būs izsmeltas. Vēlākais līdz aprīlim viņam beigsies munīcija un ekonomika vairs nespēs nosegt pat Krievijas iedzīvotāju pamatvajadzības. Tāpēc Putins šobrīd steidzas, meklē labu starta pozīciju sarunām," apgalvo šahists.

Viņš arī piebilda, ka Putins apzinās: sakāve karā viņam var maksāt ne tikai politisko, bet arī fizisko dzīvību. "Ir vispārzināms, ka diktatoriem nepatīk neveiksminieki, bet Putins tūlīt zaudēs karu. Kas viņam vēl ir? Irānai šobrīd ir citas problēmas. Ķīna neko nedara Putina labā. Kazahstāna novērsās. Atbalsts samazinās ar katru dienu. Pat Serbija atteicās atzīt tā dēvētos referendumus. Putins ir viens," secināja Kasparovs.