foto: Kommersant/ Vida Press
"Izvērtē katru gadījumu atsevišķi." Slovākija nedos patvērumu no mobilizācijas bēgošajiem krieviem
Slovākija noraidījusi iespēju sniegt patvērumu visiem Krievijas pilsoņiem, kuri atteikšanās pakļauties mobilizācijai.
Pasaulē
2022. gada 26. septembris, 10:38

"Izvērtē katru gadījumu atsevišķi." Slovākija nedos patvērumu no mobilizācijas bēgošajiem krieviem

Jauns.lv / LETA

Ukrainas kaimiņvalsts Slovākija noraidījusi iespēju sniegt patvērumu visiem Krievijas pilsoņiem, kuri glābjas no mobilizācijas.

"Slovākija izvērtē katru gadījumu atsevišķi," ziņu aģentūrai DPA norādīja Slovākijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Jurajs Tomaga.

Slovākija izsniedz vīzas humānu apsvērumu dēļ, tomēr nav skaidru noteikumu, vai tās saņemšanai pietiekams iemesls ir atteikšanās pakļauties mobilizācijas pavēstei pārliecības dēļ.

Tomaga paskaidroja, ka dažiem Krievijas pilsoņiem ir sajūta, ka Slovākija apzināti kavē gan humāno, gan, piemēram, studiju vīzu izsniegšanu, lai gan patiesībā lēnā vīzu izsniegšana ir saistīta ar Krievijas "nepamatoto lēmumu" samazināt darbinieku skaitu Slovākijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Maskavā un Sanktpēterburgā.

Marta beigās Slovākija izraidīja 35 Krievijas vēstniecības darbiniekus aizdomās par spiegošanu, uz ko Krievija atbildēja ar tādu pašu rīcību.

Slovākijas pozīcija jautājumā par vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem ir līdzīga Baltijas valstu, Čehijas un Polijas nostājai.

Tikmēr Čehijas prezidents Milošs Zemans ir distancējies no Prāgas oficiālās pozīcijas. "Persona, kas bēg no Krievijas nerada mums drošības riskus," Zemans svētdien izteicās televīzijas intervijā, piebilstot, ka krievi, kas nevēlas karot Ukrainā esot jāuzņem tāpat kā Ukrainas bēgļi.

Savukārt Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis iepriekš pauda pārliecību, ka "tie, kas bēg no savas valsts, jo nevēlas izpildīt savas saistības paši pret savu valsti, neatbilst nosacījumiem humānās vīzas saņemšanai".