foto: NASA, ESA, CSA, STScI via CNP / MEGA / Vida Press
Džeimsa Veba teleskops pirmo reizi iemūžinājis Neptūnu un tā gredzenus
Džeimsa Veba teleskops uzņēmis attēlu ar Neptūnu
Pasaulē
2022. gada 22. septembris, 10:35

Džeimsa Veba teleskops pirmo reizi iemūžinājis Neptūnu un tā gredzenus

Jauns.lv

Jaudīgais Džeimsa Veba kosmosa teleskops, kas šī gada jūlijā uzsāka savu zinātnisko darbību, iemūžinājis iespaidīgus Neptūna attēlus.

Pēdējo reizi detalizēts attēls ar Neptūnu tika uzņemts 1989. gadā, kad planētai garām palidoja '"Voyager 2" starpplanētu zonde.

Pasaulē jaudīgākā teleskopa uzņemtajā attēlā redzams Neptūns un tā gredzeni, kā arī putekļu joslas, kas apņēmušas ledaino planētu.

Zinātnieki attēlā pamanījuši arī dažādās mākoņu struktūras, kas varētu pastāstīt ko jaunu par Neptūna atmosfēras darbību.

foto: NASA, ESA, CSA, STScI via CNP / MEGA / Vida Press
Džeimsa Veba teleskops uzņēmis attēlu ar Neptūnu

Aiz pašas planētas atrodas septiņi no 14 milža pavadoņiem, no kuriem nozīmīgākais ir Tritons. Tas attēlā izskatās pēc zvaigznes.

"Neptūna spēcīgās vētras ir tik aktīvas kā nekad, un šeit ir pārstāvēta visa Neptūna ģimene ar tiem gredzenveida pavadoņiem un Tritonu," attēlu raksturo profesors Lī Fečers no Lesteras universitātes.

Neptūns ir Saules sistēmas vistālākā planēta aiz Urāna un Saturna. Aiz tā vēl atrodas pundurplanēta Plutons.

Neptūns no Saules atrodas aptuveni 4,5 miljardu kilometru attālumā, un viens pilns riņķojums apkārt Saulei tam aizņem 164,8 gadus.

Tāpat kā citiem ārējiem Saules sistēmas milžiem, arī Neptūna atmosfērā ir daudz ūdeņraža un hēlija. Taču uz planētas jūtama arī ļoti spēcīga ledus, ūdens, amonjaka un metāna klātbūtne.

Neptūna diametrs ir gandrīz 50 000 kilometru - gandrīz četras reizes lielāks par Zemes diametru.

Zināms, ka Džeimsa Veba teleskops ir jaudīgākais teleskops, kas jebkad palaists kosmosā. Tas zinātnisko darbību oficiāli sāka 12. jūlijā. Teleskops ļaus ielūkoties eksoplanetu atmosfērās un novērot dažas no pirmajām galaktikām, kas izveidojušās Visumā, aplūkojot tās caur infrasarkano gaismu, kas ar cilvēka aci nav saskatāma. Kosmiskā observatorija nosaukta bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba vārdā.

Tēmas