foto: VIA REUTERS
"Mēs dalām ukraiņu sāpi" - brāļi Bairaktari ir Ukrainas pusē, un šis viņiem nav tikai bizness
"Baykar" tehniskais direktors Seļčuks Bairaktars (pa kreisi), Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Viļus Semeška un uzņēmuma ģenerāldirektors Haluks Bairaktars pie Bayraktar, kura iegādei lietuvieši savāca 5,9 miljonus eiro. Uzņēmums izlēma dronu uzdāvināt Ukrainas armijai un naudu ziedot bēgļu atbalstam.
2022. gada 5. septembris, 06:14

"Mēs dalām ukraiņu sāpi" - brāļi Bairaktari ir Ukrainas pusē, un šis viņiem nav tikai bizness

Kas Jauns Avīze

Turcijā ražotie kaujas droni "Bayraktar" kopš Krievijas februāra iebrukuma pirmajām dienām kļuvuši par Ukrainas brīvības kara simbolu. Tiem veltīta dziesma, to vārdā nosauc mājdzīvniekus un bērnus, iegādei vāc ziedojumus, bet mazāk zināms, ka aiz to radīšanas stāv brāļi Haluks un Seļčuks Bairaktari.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņi reti sniedz intervijas, tomēr piekrituši tikties ar BBC žurnālistiem. Uzņēmuma "Baykar" ģenerāldirektors Haluks Bairaktars ar lepnumu rāda Ukrainas ordeni Par nopelniem, ko jau 2020. gadā personiski pasniedzis prezidents Volodimirs Zelenskis. Uz kabineta sienas rotājas no dzintara darināta Ukrainas lauku mājas glezna, uz žurnālu galdiņa – mīkstās rotaļlietas veidolā "Bayraktar TB2" ar ukraiņu trīszobi.

Tēva mantojums

Uzņēmumu 1984. gadā izveidoja brāļu tēvs Ozdemirs Bairaktars, sākotnēji kā auto rezerves daļu ražotni. Pērn viņš aizgāja aizsaulē, bet mantojums palicis drošās rokās, tieši tēvs ieaudzinājis dēlos interesi par aviāciju. Interesanti, ka viņš darbojies arī politikā, turklāt pārstāvējis visai konservatīvus spēkus – kopā ar tagadējo prezidentu, tolaik Stambulas mēru Redžepu Tajipu Erdoganu islāmiskajā Labklājības partijā.

1998. gadā to aizliedza kā draudu Turcijas Republikas pirmā prezidenta Kemala Ataturka iedibinātajam sekulārismam. Partija pārreģistrējās kā Taisnības un attīstības partija, kas kļuvusi par valdošo spēku. Bairaktariem nenoliedzami tuvs ir konservatīvais islāms, uzņēmumā redzamās vietās ir Osmaņu impērijas karogi.

Bairaktarus ar Erdoganu vieno arī radu saites – 2016. gadā Seļčuks apprecējās ar viņa meitu Sūmeiji. Prezidenta znots kategoriski noliedz, ka būtu saņēmis īpašu atbalstu biznesam: “Mēs uzsākām bezpilota lidaparātu ražošanu jau 2000. gadu sākumā, un zināmā mērā tam veltīja savu dzīvi mans tēvs, brālis, māte un arī es pats.”

Nozares karognesēji

Brāļi kopš bērnības dzīvojušies fabrikā, palīdzējuši programmēt darbgaldus un savienojuši to ar mācībām skolā. Abi ir guvuši labu izglītību dzimtenē un ASV, dronu ražošanu sākuši ar ļoti mazu inženieru komandu, ieguldot tikai personiskos līdzekļus. “Mēs gribējām kļūt par karognesējiem aviācijas nozarē,” saka Seļčuks. Zīmīgi, ka "Bayraktar" turku valodā to arī nozīmē – karognesējs.

foto: VIA REUTERS
Maijā ukraiņi ar Bayraktar iznīcināja okupantu karakuģi ar raķetēm pie slavenās Čūsku salas Melnajā jūrā.

Haluks uzsver, ka vēlas, lai viņu droni palīdz radīt taisnīgāku un līdztiesīgāku pasauli. Tos izstrādājot, viņi pastāvīgi konsultējas ar Turcijas karavīriem, kas piedalījušies īstā karadarbībā, bet tagad jau vairākus mēnešus bairaktari sevi pierāda Ukrainas kaujas laukos.

Kamēr iebrucēju rīcībā nebija pietiekami daudz pretgaisa aizsardzības, ukraiņi no bairaktariem ar vadāmām bumbām nesaudzīgi likvidēja okupantus. Tagad dronus vairāk izmanto novērošanai – tiem ir ļoti laba optika, kas no liela attāluma ļauj pamanīt kara tehniku, komandpunktus, citus mērķus. Koordinātas ir zināmas, atliek pieslēgt HIMARS vai citu artilēriju.

Taisnības un brīvības pusē

Krievijas iebrukumu Seļčuks sauc par “netaisnīgu un nelikumīgu karu”, brāļi ir Ukrainas pusē, un šis viņiem nav tikai bizness – Bairaktari jau vairākas reizes ukraiņu armijai dronus piešķīruši bez maksas, bet savākto ziedojumu naudu atdevuši bēgļiem. Haluks uzsver, ka Ukraina cīnās par brīvu pasauli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kad sākās karš, "Baykar" nosūtīja desmit kravas auto ar humāno palīdzību – pārtiku un higiēnas preces. “Ukraina ir valsts, ar kuru mums ir ciešas attiecības. Mēs dalām ukraiņu sāpi un novērtējam viņu veiksmīgo savas zemes aizsardzību un viņu varonīgo cīņu,” teic Haluks.

Pēc Krievijas pirmā iebrukuma 2014. gadā Ukraina sāka stiprināt savas aizsardzības spējas, tostarp meklēt dronus, bet tikai Turcija piekrita darījumam un pirmos "Bayraktar" piegādāja 2018. gadā. Uzņēmums apmācījis daudzus ukraiņu karavīrus vadīt "Bayraktar TB2", un saikne ir arī personiska – nesen kritis ar brāļiem iedraudzējies virsnieks, drona operators, "Baykar" pārstāvji piedalījās viņa bērēs, un brāļi vēlas palīdzēt ģimenei.

Krievijai nepārdos

Haluks neslēpj, ka kopš kara sākuma Ukrainā interese par "Bayraktar" ir pieaugusi, tāpat kā pārdošana. Pirms tam šos dronus veiksmīgi izmantoja Azerbaidžāna karā pret Armēniju Kalnu Karabahā. Bairaktarus ir likusi lietā Turcijas armija Lībijā un Sīrijā, un pretējā pusē arī tad bieži bija Krievija.

Un ja lielu naudu piedāvās Krievija, kurai pašai trūkst dronu? “Nauda un materiālie resursi nekad nav bijis mērķis mūsu biznesā,” apgalvo Haluks. “Ar Ukrainu mūsu draudzība un sadarbība ilgst jau daudzus gadus. Tāpēc, lai cik naudas mums nepiedāvātu, godīgi sakot, nevar būt ne runas par to, lai šajā situācijā nodotu tos viņiem [Maskavai dronus].”

Patlaban "Baykar" izstrādā jaunu dronu Akinji un pirmo Turcijas virsskaņas bezpilota iznīcinātāju Kizilelma, abos izmanto Ukrainā ražotas turbīnas. Top arī nākamais kaujas drons "Bayraktar ТВ3". Turklāt iecerēts jaunos iznīcinātājus pilnībā ražot Ukrainā un atvērt zinātnes centrus ukraiņu jaunatnei. Jau ir nopirkta vieta ražotnei, tikai plānus apturējis karš.

Portālā ziedot.lv iespējams dot savu artavu Ukrainas brīvības cīņai, ziedojot "Bayraktar" iegādei. Nepieciešami pieci miljoni eiro, līdz augusta beigām savākti vairāk nekā 700 000 eiro.