Pasaulē
2022. gada 27. augusts, 17:30

Skaista un pievilcīga uzņēmēja, kas draudzējās ar NATO pulkvežiem, izrādās krievu spiedze

Jauns.lv

Pētnieciskās žurnālistikas "Bellingcat" izmeklētāji ir atklājuši šokējošu informāciju par Krievijas spiedzi, kura vairāk nekā desmit gadus darbojusies ar viltotu identitāti kā juvelierizstrādājumu darinātāja, lai sadraudzētos ar NATO amatpersonām Itālijā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina militārā izlūkdienesta GRU darbiniece Olga Kolobova sāka spiegošanu jau 2006. gadā, kad pieņēma viltus identitāti, saukdama sevi par Mariju Adeli Kūfelti Rivjeru.

Sieviete visiem, kas ar viņu kontaktējās, klāstīja, ka dzimusi Peru, bet vēlāk bērnībā pamesta Maskavā un uzaugusi pie adoptētājiem.

Ilgus gadus viņa ceļoja pa Eiropu, bet tad apmetās uz dzīvi Neapolē - NATO Sabiedroto spēku apvienotās pavēlniecības mājvietā.

Tieši tur it kā Peru dzimusī Marija kļuva par juvelierizstrādājumu meistari, dibinot "Serein SRL", un vienlaikus bija naktskluba īpašniece. Viņas jautrais un sabiedriskais raksturs ļāva viņai nodibināt draudzības un romānus ar desmitiem NATO darbinieku un pat augsta ranga pulkvežiem.

Taču patiesībā Kolobova ir kādas Krievijas militārās amatpersonas meita, kas tirgojās ar Ķīnā ražotām viltotām rotaslietām, vienlaikus savaldzinot Eiropas un ASV drošības dienestu darbiniekus, lai tie neapzināti izpaustu slepenu informāciju viņas priekšniekiem Kremlī.

Kolobova, kurai tagad ir ap 40 gadiem, bija daļa no Krievijas bēdīgi slavenās "nelegāļu" programmas - aģentu tīkla, kas gadiem ilgi iziet intensīvu apmācību, lai sagatavotos ilgtermiņa uzdevumiem ārzemēs.

Pēc sagatavošanās viņiem tiek piešķirta rūpīgi izstrādāta viltota identitāte, un viņi tiek ievesti valstī, kur gadiem vai pat gadu desmitiem dzīvo dubultu dzīvi.

No slepenajiem aģentiem tiek sagaidīts, ka viņi veidos karjeru, kops attiecības un dažos gadījumos pat dibinās ģimeni un audzinās bērnus, vienlaikus slepeni īstenojot daudz draudīgākas programmas Kremļa vārdā.

Viņu izsmalcinātie slēpšanās stāsti, augsta līmeņa apmācība un jo īpaši misiju ilgums padara viņus neticami grūti izsekojamus - un tā arī notika ar Kolobovu, kura vairāk nekā desmit gadus veiksmīgi darbojās kā "Marija", līdz 2018. gadā atgriezās Maskavā.

Pēdējā "Facebook" ierakstā, ar kuru "Marija" dalījās dažus mēnešus pēc aizbraukšanas no Itālijas, bija teikts, ka viņai "jāatklāj patiesība" - viņa slimo ar vēzi un viņai tiek veikta ķīmijterapija. Visticamāk, tas bija izdomājums, lai viņa bez lielām aizdomām varētu pazust no sabiedrības un iegūtajiem draugiem.

Viņas īstais vārds tika atklāts tikai pēc tam, kad "Bellingcat" izmeklētāji atklāja, ka Peru Tieslietu ministrija "Marijas" identitāti ir atzinusi par viltotu. Uz pseidonīma izdotajām Krievijas iekšzemes pasēm bija numuri, kas atbilda citu iepriekš identificētu krievu aģentu numuriem, tostarp tā militārā izlūkdienesta virsnieka, kurš bija iesaistīts Krievijas dezertiera Sergeja Skripaļa saindēšanā Lielbritānijā 2018. gada martā.

Nav zināms, vai Kolobovas misija bija veiksmīga vai neveiksmīga, taču "Bellingcat" izmeklētāji uzskata, ka viņa regulāri kontaktējās ar NATO un ASV Jūras spēku virsniekiem, tostarp dažiem, "kuriem būtu bijusi piekļuve bāzē esošajām fotogrāfijām vai konfidenciāliem juridiskiem failiem un datubāzēm".

Tiek uzskatīts, ka viņa ir apmeklējusi dažādus NATO un ASV armijas rīkotus pasākumus, tostarp NATO ikgadējās balles, dažādas līdzekļu vākšanas vakariņas un ikgadējās ASV jūras kājnieku korpusa balles, kā arī neskaitāmus mājas apmeklējumus daudzu NATO amatpersonu personīgajās dzīvesvietās.

Tiek uzskatīts, ka Kolobova 2018. gadā pēc paziņojuma, ka "ir slima ar vēzi", devās uz Krieviju un kopš tā laika valsti nav atstājusi.