foto: REUTERS/SCANPIX
"Moderna" sūdz tiesā "Pfizer"
"Pfizer" un "Moderna" vakcīnas pret Covid-19
Pasaulē
2022. gada 26. augusts, 16:52

"Moderna" sūdz tiesā "Pfizer"

Jauns.lv

Vakcīnu ražotājs "Moderna" ziņo, ka sūdz tiesā "Pfizer" un tā Vācijas partneri "BioNTech" par patenta pārkāpumiem pirmās ASV apstiprinātās Covid-19 vakcīnas izstrādē.

ASV zāļu kompānija "Moderna" apgalvo, ka mRNS tehnoloģija, ko uzņēmums izstrādājis vairākus gadus pirms pandēmijas, ieguldot izstrādes procesā miljardiem dolāru, nokopēta.

""Moderna" uzskata, ka "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīna "Comirnaty" pārkāpj "Moderna" patentus, kas tika iesniegti laika posmā no 2010. līdz 2016. gadam un attiecas uz "Moderna" pamata mRNS tehnoloģiju. Šai revolucionārajai tehnoloģijai bija izšķiroša nozīme "Moderna" mRNS Covid-19 vakcīnas "Spikevax" izstrādē. "Pfizer" un "BioNTech" šo tehnoloģiju bez "Moderna" ziņas nokopējušas, lai radītu vacīnu "Comirnaty"," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Moderna" paziņojumā norāda, ka tās mērķis nav izņemt "Pfizer" radīto vakcīnu no tirgus vai novērst tās vakcīnas turpmāku pārdošanu.

Prasība, kurā tiek pieprasīta nekonkretizēta finansiālā kaitējuma atlīdzināšana, tika iesniegta Vācijas Diseldorfas un ASV Masačūsetsas štata tiesā.

"Moderna" izpilddirektors Stefans Bancels norāda, ka uzņēmums turpina izmantot šo vakcīnas izstrādes tehnoloģiju, lai izstrādātu metodes gripas un HIV, kā arī autoimūno un sirds un asinsvadu slimību, un retu vēža formu ārstēšanai.

"Moderna" izstrādātā Covid vakcīna uzņēmumam nesusi 10,4 miljardus ASV dolāru lielus ieņēmumus, savukārt "Pfizer" vakcīna - aptuveni 22 miljardus ASV dolāru.