foto: Ukraine Air Rescue
Dzīvības tilts debesīs: brīvprātīgie piloti glābj ukraiņus
Kārtējā medicīniskās palīdzības krava dosies uz Ukrainu.
Pasaulē
2022. gada 29. augusts, 05:54

Dzīvības tilts debesīs: brīvprātīgie piloti glābj ukraiņus

Kas Jauns Avīze

Vairāk nekā 300 brīvprātīgo pilotu no visas pasaules piedalās privātā palīdzības akcijā – no Vācijas savās mazajās lidmašīnās viņi nogādā medikamentu kravas līdz Polijas – Ukrainas robežai un atpakaļ dodas ar bēgļiem.

Amerikānis, lidošanas instruktors Džons Bons no Floridas ar savu lidmašīnu "Cirrus SR22" ir jau divas reizes aplidojis apkārt pasaulei, bet tagad pievienojies Ukraine Air Rescue komandai.

Pieredzējis lidotājs

“Es iesēdos lidmašīnā, sākumā uz Kanādu, tad Grenlandi, no turienes uz Spāniju un Skotiju. Pēc piecām dienām biju Vācijā un pieteicos par brīvprātīgo uz diviem mēnešiem, jūliju un augustu,” "Deutsche Welle" stāsta Bons. Viņš lidmašīnas kabīnē iesēdās jau pusaudža vecumā, ir 36 gadus nostrādājis par "Delta Airlines" pilotu un ierasto maršrutu Atlanta–Frankfurte varētu nolidot aizsietām acīm.

Ar savu "Cirrus Bons" pārvedis uz Poliju simtiem mugursomu ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektiem un katrā reisā atpakaļ bēgļus un arī ievainotos uz Vāciju. Ar katru izglābto viņš uztur saikni "Facebook" – tagad Džonam ir tikpat daudz ukraiņu draugu, cik dzimtajās ASV.

foto: Ukraine Air Rescue
Šī misija paredzēta ievainotajiem, kam nepieciešama operācija, invalīdiem ratiņkrēslos, bērniem bez pieaugušo pavadības.

No saujiņas vesela gaisa flote

Ideja par "Ukraine Air Rescue" iešāvās prātā Kejam Volfam, 52 gadus vecam IT speciālistam, un viņa draugam Štefanam Zalingam drīz pēc Krievijas februāra iebrukuma Ukrainā. Spriežot, kā palīdzēt Ukrainai, viņi secināja, ka ir ar 30 gadu pieredzi ražošanā prot organizēt, turklāt ir piloti. “Mēs nodomājām, ja mums pievienosies pieci līdz desmit trakie no mūsu draugu loka, varēsim kaut ko panākt,” "Deutsche Welle" saka Volfs.

No saujiņas trako īsā laikā izaudzis 313 pilotu pulks, no kuriem daži lido uz Ukrainu uz sava rēķina. Viņu vidū ir bijušie profesionālie civilie un kara lidotāji un inženieri, arī no tālām pasaules malām – Ekvadoras, Kanādas, Kenijas.

Līdz augusta vidum 69 reisos uz Melecu Polijas dienvidaustrumos, aptuveni 60 kilometru no Ukrainas, pārvests vairāk nekā 17 tonnu kravas – zāles, pirmās palīdzības aptieciņas, hemodialīzes aprīkojums, ko sarūpējusi ukraiņu-vācu asociācija Zildzeltenais krusts Ķelnē.

No Ukrainas izvests apmēram 60 cilvēku, kam nepieciešama palīdzība. Šī misija paredzēta ievainotajiem, kam nepieciešama operācija, invalīdiem ratiņkrēslos, bērniem bez pieaugušo pavadības.

Militārā slimnīca Zaporižjā, kur atgūstas ievainotie ukraiņu karavīri

gallery icon

Īsā laikā piegādā zāles

“Nesen mums piezvanīja un paziņoja, ka uz Ukrainas robežas ar Moldovu vajadzīgas ļoti speciālas un retas zāles, jo ievainotam ukrainim parādījusies rezistence pret antibiotikām. Mēs organizējām lidojumu no Dublinas, un tajā pašā vakarā pacients saņēma savu pirmo injekciju,” atklāj Volfs.

"Ukraine Air Rescue" sniegusi palīdzību arī Bučā, kur okupanti pastrādāja īpaši lielas zvērības. Sadarbībā ar Ķelnes kriminālpoliciju un Zildzelteno krustu īpašā nakts operācijā nogādāti desmitiem speciālu komplektu, kas ļauj dokumentēt izvarošanas faktu. Un arī pretapaugļošanās līdzekļi un 200 kilogramu līķu maisu...

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

“Piecdesmit pret piecdesmit,” Volfs atbild uz jautājumu, kā tagad sadala laiku starp misiju un savu IT firmu. “Kad tas beigsies? Kad beigsies ziedojumi. Vai mēs avarēsim. Vai, kas vislabāk, kad beigsies karš.”