Pasaulē
2022. gada 6. augusts, 08:26

Krievijas armija apšaudījusi Zaporižjas AES

Jauns.lv / LETA

Krievijas armija piektdien apšaudīja Zaporižjas AES, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, nosaucot šādu rīcību par noziegumu un teroraktu, kā arī pieprasot noteikt stingras sankcijas pret Krievijas atomenerģētikas nozari.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

''Šodien okupanti radīja kārtējo ārkārtīgi riskanto situāciju visiem Eiropā - viņi apšaudīja Zaporižjas AES, turklāt divreiz dienā. Tā ir vislielākā atomstacija mūsu kontinentā. Un jebkādas šī objekta apšaudes ir atklāts, pārdrošs noziegums, terorakts," Zelenskis sacīja savā videouzrunā piektdienas vakarā.

"Krievijai vajag atbildēt jau par pašu draudu AES radīšanas faktu. Un tas ir ne tikai vēl viens arguments par labu Krievijas atzīšanai par valsti - terorisma sponsoru. Tas ir arguments arī par labu tam, lai piemērotu stingras sankcijas pret visu Krievijas atomnozari - no "Rosatom" līdz visām ar to saistītajām kompānijām un personām. Tas ir tīri drošības jautājums. Tas, kurš rada kodoldraudus citām tautām, pats noteikti nav spējīgs droši izmantot atomtehnoloģijas," paziņoja Ukrainas prezidents. 

Ukrainas uzņēmums "Enerhoatom" piektdien pavēstīja, ka Krievijas karaspēks šajā dienā divreiz apšaudījis Zaporižjas AES teritoriju. Vispirms tika fiksēti trīs šāviņi pie rūpniecības kompleksa, kur ienaidnieks trāpīja augstsprieguma sakaru līnijā. Pēc tam AES tika apšaudīta ar reaktīvajām zalvju uguns sistēmām, šāviņiem trāpot netālu no viena energobloka, kurā atrodas atomreaktors.

Krievija apgalvoja, ka Ukrainas spēki esot devuši triecienus Zaporižjas AES, un apsūdzēja Zelenska valdību "kodolterorisma" aktu īstenošanā. 

Krievijas karaspēks kopš marta kontrolē Zaporižjas AES, bet tur turpina strādāt ukraiņu personāls. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) šonedēļ atzina situāciju Zaporižjas AES par "nestabilu".

foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas karavīrs pie Zaporižjas AES. 2022. gada 4. augusts.