foto: AP/Scanpix
ANO ģenerālsekretārs: naftas un gāzes kompāniju dzīšanās pēc peļņas ir amorāla
Gutērešs norādīja, ka četru pasaules lielāko naftas un gāzes kompāniju kopējā peļņa šā gada pirmajā ceturksnī bija tuvu 100 ASV miljardiem dolāru.
Pasaulē
2022. gada 4. augusts, 07:30

ANO ģenerālsekretārs: naftas un gāzes kompāniju dzīšanās pēc peļņas ir amorāla

Jauns.lv / LETA

Naftas un gāzes kompāniju dzīšanās pēc peļņas Ukrainas kara izraisītās enerģētikas krīzes laikā ir amorāla, trešdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

"Ir amorāli naftas un gāzes kompānijām gūt rekordlielu peļņu no enerģētikas krīzes uz nabadzīgāko ļaužu un kopienu rēķina, nodarot milzīgu kaitējumu klimatam,"  sacīja Gutērrešs preses konferencē ANO galvenajā mītnē Ņujorkā.

"Es aicinu visas valdības aplikt ar nodokļiem šo pārmērīgo peļņu un izmantot [iegūtos] līdzekļus, lai atbalstītu visapdraudētākos cilvēkus šajos grūtajos laikos," teica ANO ģenerālsekretārs.

"Un es mudinu ļaudis visur nosūtīt nepārprotamu vēstījumu fosilās degvielas nozarei un tās finansētājiem, ka šī groteskā alkatība soda visnabadzīgākos un apdraudētākos cilvēkus, vienlaikus iznīcinot mūsu kopējās mājas - šo planētu," uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Gutērešs norādīja, ka četru pasaules lielāko naftas un gāzes kompāniju BP, "ExxonMobil", "Chevron" un "Shell" kopējā peļņa šā gada pirmajā ceturksnī bija tuvu 100 ASV miljardiem dolāru, turklāt tās guvušas milzīgu peļņu arī otrajā ceturksnī.