foto: REUTERS/SCANPIX
"Uzticības pakts ir sabrucis." Berluskoni un Salvīni aicina izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas
"Forza Italia" līderis Silvio Berluskoni (pa labi) svētdien tikās ar nacionālkonservatīvās partijas "Līga" vadītāju Mateo Salvīni.
Pasaulē
2022. gada 18. jūlijs, 09:22

"Uzticības pakts ir sabrucis." Berluskoni un Salvīni aicina izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Bijušais Itālijas premjerministrs un konservatīvās partijas "Forza Italia" (Uz priekš, Itālija!) līderis Silvio Berluskoni svētdien ticies ar nacionālkonservatīvās partijas "Līga" vadītāju Mateo Salvīni, lai apspriestu politisko situāciju, un abi politiķi aicinājuši izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā vēsta laikraksts "Corriere Della Sera", nedēļas nogalē populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) līderis Džuzepe Konte izvirzījis premjerministram Mario Dragi jaunas prasības.

Šie ultimāti parāda, ka "uzticības pakts", uz kuru balstījās nacionālās vienotības valdība, ir sabrucis, kopīgajā paziņojumā uzsvēruši Berluskoni un Salvīni.

To pašu pauda arī Dragi, ceturtdien iesniedzot prezidentam Serdžo Matarellam atkāpšanās rakstu.

Lai gan Matarella nepieņēma Dragi demisiju, cenšoties novērst nestabilitāti, Berluskoni un Salvīni norādījuši, ka jaunas valdības izveidošana kopā ar Pieczvaigžņu kustību nav iespējama, mudinot izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Tikmēr vairāk nekā 1000 mēru, individuāli pilsoņi, uzņēmēju organizācijas un arodbiedrības aicinājušas premjerministru pārvarēt politisko krīzi un atsaukt savu atkāpšanos.

Tajā pašā laikā opozīcijā esošās nacionālkonservatīvās partijas "Fratelli d'Italia" (Itālijas brāļi) līdere Džordža Meloni jau mēnešiem aicinājusi izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.