foto: AP/Scanpix
Blinkens cer, ka Venecuēlas valdības drīz atsāks sarunas ar opozīciju
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
Pasaulē
2022. gada 11. jūnijs, 13:06

Blinkens cer, ka Venecuēlas valdības drīz atsāks sarunas ar opozīciju

Jauns.lv / LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens piektdien pauda cerību, ka Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro un opozīcija atsāks pērn pārtrauktās sarunas.

Losandželosā noslēdzot Amerikas samitu, kurā nepiedalījās neviena no Venecuēlas pusēm, Blinkens arī atkārtoja ASV vēlmi mazināt sankcijas, ja Maduro panāks kompromisu ar Huana Gvaido vadīto opozīciju.

Valdība un opozīcija "pēdējo dienu laikā signalizējušas par vēlmi atsākt sarunas Mehiko. Tā ir pēdējā informācija, kas mums ir," žurnālistiem sacīja Blinkens.

Venecuēliešu vadītās sarunas "ir vislabākais ceļš, ko mēs saredzam, lai censtos venecuēliešiem atjaunot demokrātiju, ko viņi noteikti ir pelnījuši un noteikti vēlas, un izbeigtu ārkārtējās ciešanas, kas pieredzētas pēdējo gadu laikā".

"Sankcijas nav pašmērķis. Tas ir mēģinājums stimulēt tos, pret kuriem tās ir vērstas, sākt rīkoties savādāk," sacīja Blinkens.

"Kā mēs to ilgstoši esam teikuši, sankcijas nav pastāvīgas. Ja mēs redzēsim pārmaiņas, sankcijas var tikt atceltas."

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā strauji kāpušas energoresursu cenas, un ASV sākušas pārskatīt savu politiku pret Venecuēlu - valsti, kur atrodas vienas no pasaules lielākajām naftas rezervēm.

Jau martā Venecuēlu apmeklēja ASV delegācija Nacionālās drošības padomes Rietumu puslodes jautājumu vecākā direktora Huana Gonsalesa vadībā, lai tiktos ar Maduro.

Sarunu mērķis bija izklāstīt Maduro iespēju, ka sankcijas var tikt mazinātas, ja Venecuēlas valdība atgriezīsies Mehiko sarunās ar opozīciju.