Pasaulē
2022. gada 6. maijs, 10:11

Baltā nama preses sekretāra amatam pirmoreiz nominēta afroamerikāniete un LGBTQ+ persona

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien nominēja Baltā nama preses sekretāra amatam Karīnu Žanpjēru, kas būs pirmā afroamerikāņu sieviete šajā amatā.

44 gadus vecā Žanpjēra, kas būs arī pirmā atklātā LGBTQ+ persona šajā amatā, 13. maijā nomainīs Dženu Psaki, kuras vietniece viņa ir bijusi, teikts Baltā nama paziņojumā.

Baidens atzinīgi novērtēja Žanpjēras "pieredzi, talantu un godīgumu" un sacīja, ka "lepojas" ar viņas izraudzīšanu šim amatam.

"Pārstāvība ir svarīga, un viņa dos balsi daudziem, bet arī ļaus daudziem sapņot par to, kas ir tiešām iespējams," sacīja Psaki, kas pēc aiziešanas no Baltā nama preses sekretāra amata strādās telekanālā MSNBC.

Žanpjēra ir darbojusies abās bijušā prezidenta Baraka Obamas vēlēšanu kampaņās 2008. un 2012. gadā, kā arī Baidena vēlēšanu kampaņā 2020. gadā, bet pēc tam pievienojusies Baidena komandai Baltajā namā. Viņa arī darbojusies Baidena komandā, kad viņš bija viceprezidents Obamas prezidentūras laikā.

foto: EPA/Scanpix
Karīna Žanpjēra (pa kreisi) 13. maijā nomainīs Dženu Psaki (pa labi) Baltā nama preses sekretāra amatā.

Žanpjēra ir bijusi galvenā sabiedrisko attiecību pārstāve liberāļu tiesību aizstāvības grupā MoveOn.org, kā arī bijusi politiskā analītiķe telekanālos NBC un MSNBC, teikts Baltā nama paziņojumā.

Viņa piedzima Martinikā haitiešu ģimenē, kas emigrēja uz ASV, un ir uzaugusi Ņujorkā un beigusi prestižo Kolumbijas Universitāti.