Pasaulē
2022. gada 24. aprīlis, 15:55

Lietuva rosina ieviest ES sankcijas pret patriarhu Kirilu

Jauns.lv

Lietuva ierosina Eiropas Savienībai (ES) ieviest sankcijas pret Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš atbalsta Kremļa agresiju Ukrainā, intervijā portālam "15min.lt" apliecinājis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Jā, ir tāds ierosinājums, bet (..) vēl nav galīgo atbilžu, vai to izdosies izdarīt," viņš sacījis. "Manā vērtējumā šī persona nodarbojas nevis ar dvēseļu glābšanu, bet ar dvēseļu nokaušanu, ja mēģināsim atrast kādu garīgu terminu, lai apzīmētu to, ko viņš dara ar saviem paziņojumiem, savu atbalstu karadarbībai, visām tām šausmām, kas notiek Ukrainā un kurām viņš dod svētību gan fiziski, gan vārdos."

Sankciju noteikšanai nepieciešams visu ES dalībvalstu atbalsts.

Vienlaikus Landsberģis apstiprinājis, ka valsts institūcijas piedalās konsultācijās par iespējamu Lietuvas pareizticīgās baznīcas atdalīšanos no Maskavas, bet uzsvēris, ka valsts no baznīcas ir šķirta, tādēļ lēmums jāpieņem pašai pareizticīgo kopienai.

"Diskusijas un konsultācijas norisinās, man tas ir zināms (...). Arī ar varas institūcijām - kā to traktēt, kādi būtu vērtējumi," sacījis ministrs.

Krievijas pareizticīgā baznīca ir viens no Kremļa režīma balstiem, un patriarhs Kirils kopš Krievijas iebrukuma sākuma runājis par "ļaunuma spēkiem" Ukrainā, kas vienmēr esot cīnījušies "pret Krievzemes un tās baznīcas vienotību". Šie izteikumi raisījuši diskusijas attiecībā uz baznīcas vadības atbildību par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem un pamudinājuši daļu Lietuvas pareizticīgo garīdznieku rosināt atdalīšanos no Maskavas patriarhāta.

Lietuvas pareizticīgā baznīca, ko vada Viļņas un Lietuvas pareizticīgo arhibīskaps metropolīts Inokentijs, ir viena no deviņām tradicionālajām reliģiskajām kopienām Lietuvā un pieder pie Maskavas patriarhāta ar metropolijas statusu.

Traķu pareizticīgo bīskaps Amvrosijs izteicies, ka Lietuvas pareizticīgā baznīca tiecas pēc lielākas neatkarības no Maskavas patriarhāta, taču uzsvēris, ka "baznīcas kanoni paredz noteiktus soļus šī mērķa sasniegšanai".