foto: ZUMAPRESS.com
“Tas būs šoks visai pasaulei” – kāpēc Šanhajas neprātīgie Covid-19 ierobežojumi ietekmēs visus?
Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna.
Pasaulē
2022. gada 13. aprīlis, 11:45

“Tas būs šoks visai pasaulei” – kāpēc Šanhajas neprātīgie Covid-19 ierobežojumi ietekmēs visus?

Jauns.lv

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Cilvēki ir spiesti pavadīt ikdienu, ieslodzīti savos mājokļos, iedzīvotāji kliedz no balkoniem, pieprasot pārtiku, jo arī veikalu apmeklēt nav atļauts, tie, kuru Covid-19 testi ir pozitīvi, ir iesprostoti izolācijas centros. Ķīnai, joprojām pieturoties pie Covid-19 nulles stratēģijas, izdevies ieviest tādus ierobežojumus, kādus pasaule nav redzējusi visā pandēmijas laikā kopš 2019. gada, vēsta "Financial Times".

Kamēr Eiropā un citviet Covid-19 ierobežojumi lielākoties ir atcelti, atgriežoties pie normālas dzīves, kādu to pazinām pirms pandēmijas, Šanhajā notiekošais ietekmēs Ķīnas un visas pasaules ekonomiku. 

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon

Izceļama trīs veidu ietekme uz ekonomiku: uz piegādes ķēdēm, uz pašas Ķīnas izaugsmi un uz valsts iekšējām debatēm par reformām.

Viens no lielākajiem inflācijas triecieniem, kas skāra pasaules ekonomiku pandēmijas sākumā, bija piegādes ķēdes traucējumi, ko izraisīja kuģu aizkavēšanās ostās. Šanhaja ir lielākā osta pasaulē. Lai gan tās termināļi darbojas izolētā vidē - darbiniekiem nav nekāda kontakta ar ārpasauli -, problēmas ar loģistiku ir visā reģionā, tāpēc kuģi, gaidot iekraušanu vai izkraušanu, ir sākuši stāvēt rindā piekrastes ūdeņos. Rūpnīcām visā Āzijā būs jāgaida uz sastāvdaļām. Eiropa un ASV izjutīs traucējumus ar dažu nedēļu vai mēnešu nobīdi.

Tas izpaudīsies kā inflācijas šoks brīdī, kad rietumu valstu ekonomikām jau ir pārāk daudz citu problēmu - sākot ar preču cenu lēcienu, ko izraisījis karš Ukrainā, un beidzot ar pašu darba tirgus traucējumiem pēc pandēmijas.

Svarīgākais ir jautājums par to, kā Ķīnas politikas veidotāji interpretēs Šanhajas ciešanas un ko tie rosinās darīt tālāk.
Viena no interpretācijām varētu būt tāda, ka ne Šanhajā, ne jebkurā citā pilsētā nevar gaidīt, ka šāda pilsētas slēgšana tiks piedzīvota divas reizes, tāpēc Ķīnai ir jāsagatavojas izbeigt savu nulles koronavīrusa stratēģiju un jāsāk sadzīvot ar vīrusu, gluži tāpat, kā to šobrīd dara visa pārējā pasaule. 

Otra interpretācija, kas, visticamāk, bez skaidra signāla no augšas dominēs starp vietējām amatpersonām, ir tāda, ka Šanhajas kļūda bija tā, ka tā novilcināja lokdaunu, ieviešot to pārāk vēlu.

Ķīnas pilsētā Guangdžou pirmdien reģistrēti tikai 27 Covid-19 gadījumi, taču pilsēta ir pārgājusi uz attālinātajām mācībām skolās un ierobežojusi pārvietošanos pilsētā un ārpus tās. Saskaņā ar pētniecības uzņēmuma “Gavekal” veikto analīzi visās 100 Ķīnas visražīgākajās pilsētās, izņemot 13, jau ir noteikta zināma karantīnas pakāpe. Ņemot vērā to, cik infekciozs ir omikrona variants, tas varētu nozīmēt vēl lielākus slēgšanas pasākumus visā Ķīnā līdz gada beigām.