Pasaulē
2022. gada 9. aprīlis, 17:46

Parādījusies jauna informācija par Lietuvas režisora Manta Kvedaraviča nāvi Mariupolē

Jauns.lv / LETA

Lietuviešu režisoru Mantu Kvedaraviču krievu iebrucēji nošāvuši pēc saņemšanas gūstā, bet pēc tam līķi izmetuši uz ielas, sestdien lietotnē "Telegram" ziņo Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Deņisova.

"Parādījusies jauna informācija par Lietuvas režisora Manta Kvedaraviča nāvi Mariupolē. Viņš nonāca gūstā pie rašistiem, kas viņu pēc tam nošāva. Režisora līķi okupanti izmeta uz ielas," raksta ombudsmene.

Režisora nāves apstākļi iepriekš nav oficiāli publiskoti viņa sievas drošības dēļ, kas, riskējot ar dzīvību, izveda līķi no aplenktās pilsētas un nogādāja Lietuvā.

Ziņas par Kvedaraviča nāvi Lietuvas medijos parādījās pirms nedēļas. Atbilstoši sākotnējai versijai režisora auto Mariupolē trāpījusi raķete, tomēr uzreiz parādījās ziņas, ka režisors nošauts pēc nokļūšanas krievu gūstā.

Otrdien saistībā ar Kvedaraviča nāvi Lietuvai līdzjūtību izteica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon
28

Mants Kvedaravičs dzimis 1976.gadā Biržos, Viļņas universitātes Vēstures fakultātē ieguvis arheologa specialitāti, Oksfordas universitātē - maģistra grādu sociālajā un kultūras antropoloģijā un Kembridžas universitātē - doktora grādu sociālantropoloģijā.

2011.gadā tapusī Kvedaraviča debijas filma "Barzah", kas vēsta par Čečeniju, kļuvusi par vienu no godalgotākajām lietuviešu dokumentālajām filmām.

2016.gadā Kvedaravičs uzņēma filmu eseju "Mariupole", bet 2019.gadā uz ekrāniem iznāca viņa spēlfilma "Partenons".