foto: VIA REUTERS
FOTO: Šanhajā šobrīd ikdiena rit pat gaužāk, kā citviet 2020. gadā
Šanhajas iedzīvotājiem tiek dalītas pārtikas pakas
Pasaulē
2022. gada 8. aprīlis, 06:47

FOTO: Šanhajā šobrīd ikdiena rit pat gaužāk, kā citviet 2020. gadā

Jauns.lv

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai savās mājās, uz ielas nedrīkst iziet pat svarīgu iemeslu dēļ, piemēram, lai dotos uz veikalu pēc pārtikas vai zālēm, raksta BBC.

Ceturtdien Ķīnas lielākajā pilsētā tika ziņots par gandrīz 20 000 Covid-19 saslimšanas gadījumu. Tas pilsētai ar teju 25 miljoniem iedzīvotāju ir gandrīz rekordaugsts saslimstības rādītājs.

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon
22

Daudzi vietējie sūdzējušies, ka viņiem sāk aptrūkties pārtikas. Pārtika un ūdens ir iepriekš jāpasūta un tad jāgaida, kad valdība piegādās dārzeņus, gaļu un olas, jo vairums lielveikalu ir slēgti. Amatpersonas ir atzinušas, ka pilsēta saskaras ar "grūtībām", taču apgalvo, ka situāciju cenšas uzlabot.

Pārtikas piegādes kavējas ne tikai lielā pieprasījuma dēļ, bet arī tāpēc, ka izolācijā nokļūst paši piegādes firmu darbinieki.

Bažas raisa arī tas, kā šādos apstākļos izdzīvo vecāka gadagājuma cilvēki vai tie, kuri neprot apieties ar tehnoloģijām.

Sabiedrības dusmas veicina arī citi radikāli pasākumi, piemēram, bērnu atņemšana vecākiem, ja viņu Covid-19 tests izrādās pozitīvs. Uz sašutumu Šanhajas amatpersonas vēlāk atbildēja, ļaujot inficētajiem vecākiem pavadīt savus bērnus uz izolācijas centriem.

Vietām cilvēki izgājuši arī protestos.

Trešdien pilsētā sāktas kārtējās obligātās masu pārbaudes, lai identificētu un izolētu katru slimības gadījumu. Šanhajas iedzīvotāji, kuru tests ir pozitīvs, nedrīkst izolēties savās mājās pat tad, ja viņu stāvoklis ir viegls vai asimptomātisks. Viņiem ir jādodas uz obligātajām karantīnas iestādēm, par kurām saņemtas daudz sūdzību - telpas esot pārpildītas un dzīves apstākļi zemi.

Kāda Šanhajas restorāna īpašniece Dinga pauž, ka pēkšņais pilsētas "lokdauns" bijis milzu trieciens. "Mēs beidzot bijām nostājušies uz kājām, bizness bija atguvies un klājās nedaudz labāk, bet tad atkal sākās uzliesmojumi un bloķēšana," viņa stāsta. Pavasaris parasti ir aktīvākais tūristu periods, kad viesi Dingas restorāna zaļajā iekšpagalmā bauda mierīgos Šanhajas laikapstākļus, bet nu tā vietā bizness piedzīvojis "totālu katastrofu".

Ķīna ir viena no pēdējām valstīm, kas joprojām apņēmusies pilnībā izskaust Covid-19, atšķirībā no lielākās daļas pasaules valstu, kas lēmušas sadzīvot ar vīrusu un tā omikrona paveidu.

Ķīna jau iepriekš ir veiksmīgi realizējusi dažādu pilsētu pilnīgu bloķēšanu, ko izturējuši miljoniem cilvēku, tostarp Sjaņā un Uhaņā, taču Šanhaja ir Ķīnas lielākā pilsēta, un šoreiz Covid-19 gadījumu skaits ir daudz lielāks nekā iepriekšējo uzliesmojumu laikā.

Ķīnā slēdz koronovīrusa krīzes centrā esošo Uhaņu

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa ...

gallery icon
24

Ķīnā steidz pabeigt milzīgu Covid-19 karantīnas nometni

Ķīnā steidz pabeigt milzu karantīnas nometni, jo šomēnes izcēlies jauns Covid-19 uzliesmojums un miljoniem cilvēku atrodas stingrā "lokdaunā", vēsta "CNN".

gallery icon
21

Kopš marta sākuma Šanhajā ziņots par vairāk nekā 114 000 Covid-19 gadījumu. Pilsētā ir uzliesmojis tieši vīrusa omikrona variants.

Šanhajas slēgšana varētu arī negatīvi ietekmēt Ķīnas un pasaules ekonomiku.