foto: AP/Scanpix
Vēlēšanās Serbijā uzvar prezidents Aleksandrs Vučičs un viņa partija
Aleksandrs Vučičs Serbijas prezidenta amatā ievēlēts uz vēl vienu piecu gadu termiņu.
Pasaulē
2022. gada 4. aprīlis, 07:49

Vēlēšanās Serbijā uzvar prezidents Aleksandrs Vučičs un viņa partija

Jauns.lv / LETA

Serbijā svētdien notikušajās prezidenta un parlamenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Vučičs un viņa vadītā centriski labējā Serbu progresīvā partija (SNS).

Prezidenta vēlēšanās Vučičs saņēmis 58,5% balsu, bet viņa galvenais pretinieks, opozīcijas koalīcijas "Apvienotā Serbija" kandidāts Zdravko Ponošs - 18,1% balsu, liecina vēlēšanu pētījumu institūta "Ipsos" un vēlēšanu monitoringa aģentūras "Cesid" aplēses. Tās balstītas provizoriskajos rezultātos, kas iegūti pēc 90% balsu saskaitīšanas, un nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātos.

Savukārt parlamenta vēlēšanās SNS saņēmusi 43% balsu, bet "Apvienotā Serbija"- 13% balsu, liecina "Ipsos" un "Cesid" dati.

Vučičs uzrunā televīzijā jau paziņojis par savu uzvaru, kas dod viņam iespēju palikt amatā uz vēl vienu piecu gadu termiņu. Prezidents, kurš par mērķi pasludinājis valsts iestāšanos Eiropas Savienībā, arī sacījis, ka Serbija centīsies saglabāt militāro neitralitāti, draudzīgas partnerattiecības ar Krieviju, kā arī labas attiecības ar ASV.

Parlamenta vēlēšanas notika pirms termiņa, jo Vučičs uzskatīja, ka to rīkošana vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām vairos SNS izredzes iegūt balsis.