Pasaulē
2022. gada 25. marts, 19:33

Krievijas iedzīvotājiem slēdz pēdējo "logu uz Eiropu"

Jauns.lv

No 28. marta vilciens "Allegro" maršrutā Helsinki - Sanktpēterburga pārstāj kursēt, informē Somijas dzelzceļš. Pēc Eiropas debesu slēgšanas Krievijas lidmašīnām, pieprasījums pēc braucieniem Eiropas Savienībā (ES) vienīgajā sauszemes maršrutā pieauga, tomēr tagad arī šī iespēja būs liegta.

Neilgi pirms tam ministrs Somijas Eiropas (ES) attīstības un valstiskā īpašuma jautājumos Tutijs Tupurainens nosūtīja vēstuli dzelzceļa kompānijai "VR Group".

Tajā apgalvots, ka vilciena turpmākā ekspluatācija starp Sanktpēterburgu un Helsinkiem esošajā situācijā ir "nevietā un nelietderīga". 28. februārī "VR Group" ziņoja, ka vilcieni kursēs, neraugoties uz ieviestajām pretkrieviskajām sankcijām.

Tiešās aviosatiksmes slēgšanas apstākļos starp ES un Krieviju pieprasījums pēc vienīgā atklātā dzelzceļa maršruta ir nopietni pieaudzis, tika nolemts palielināt vilcienu skaitu. "VR Group" vēlējās atstāt šo saikni, lai Somijas pilsoņi un citi interesenti varētu aizbraukt no Krievijas.

No februāra līdz marta beigām "Allegro" vilcienos ik dienu Krievijas - Somijas robežu šķērsoja vidēji no 500 līdz 900 pasažieriem.

Ātrgaitas dzelzceļa satiksmes projekts starp Sanktpēterburgu un Helsinkiem tika iedarbināts 2001. gadā – tieši tad Krievijas un Somijas prezidenti panāca vienošanos šajā jautājumā. Tomēr pirmais testa reiss notika tikai 2010. gadā. Vilciena biļete, braucot no Krievijas uz Somiju, maksāja mazāk par 100 eiro.

Tāpat darbojās vienkāršotā muitas kontrole tieši vilciena kustības laikā. Maršrutu izmantot drīkstēja tikai somi un krievi.

Sociālajos tīklos cilvēki dažādi reaģē uz "loga uz Eiropu" slēgšanu. Sanktpēterburgas izdevuma "Fontanka" soctīkla profila komentāri vēsta: "izvēdināja un pietiks", "beigsies iepirkšanās Somijā, vietējie cietīs zaudējumus, vilcienus var novirzīt uz citām līnijām vai līdz Viborgai", "uzmanīgi — dzelzs priekškars nolaižas!"