foto: EPA/Scanpix
Karā visi ieroči atļauti? Kas ir ārkārtīgi postošās vakuuma bumbas, un kā tās darbojas
Tanks "T-72", kas aprīkots ar termobarisko raķešu palaišanas iekārtu "TOS-1".
Pasaulē
2022. gada 1. marts, 12:35

Karā visi ieroči atļauti? Kas ir ārkārtīgi postošās vakuuma bumbas, un kā tās darbojas

Jauns.lv

Pastāv bažas, ka Krievija, veicot iebrukumu Ukrainā, izmanto termobāriskos ieročus jeb vakuuma bumbas, kas ir aizliegtas ar Ženēvas konvenciju. Kas ir šie ārkārtīgi jaudīgie un bīstamie ieroči?

Tas, ka krievi tiešām Ukrainā izmanto šos ieročus, kas iesūc skābekli no apkārtējā gaisa, lai radītu augstas temperatūras sprādzienu, vēl nav neatkarīgi apstiprināts, lai gan kadros no Ukrainas redzams, kā krievu militāristi ved tanku "T-72", kas aprīkots ar termobārisko raķešu palaišanas iekārtu "TOS-1".

Par to, ka krievi Ukrainā izmantojuši aizliegtās vakuuma bumbas, pirmais izteicās Ohtirkas mērs Pavlo Kuzmenko. "Ienaidnieks ved zemisku karu. Uz Ohtirku atkal nomesta vakuuma bumba - uz naftas uzpildes noliktavu. Uzspridzinātas naftas tilpnes," sociālajā tīklā "Facebook" vēsta mērs.

Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta vecākais analītiķis Markuss Heljers medijam "The Guardian" pauda, ka, lai gan nav īsti skaidrs, vai Krievija vakuuma bumbas tiešām jau izmantojusi Ukrainā, tas "ir tikai laika jautājums".

Kā tie strādā?

Termobāriskie ieroči, saukti arī par aerosolu ieročiem, telpiskā sprādziena bumbām vai vakuuma bumbām, ir divpakāpju munīcija.

Tipisks termobāriskais ierocis sastāv no konteinera, kas pildīts ar degvielu, un kura centrā ir neliels, sprādzienbīstams "izkliedes lādiņš".

Kāds no Krievijas sarīkotā kara Ukrainā aculieciniekiem iemūžinājis iespējamo termobārisko ieroču lietojumu:

Pirmais sprādzienbīstamais lādiņš gaisā izkliedē degvielu, kas sajaucas ar atmosfēras skābekli. Degvielas mākonis izplūst ap mērķētajiem objektiem un konstrukcijām. Pēc tam otrais lādiņš detonē mākoni, radot masīvu sprādziena vilni.

Sprādziena vilnis, kas var ilgt ievērojami ilgāku laika posmu, nekā citu sprāgstvielu veidu gadījumā, var iznīcināt ēkas un nogalināt vai ievainot cilvēkus.

Šādi ieroči tiek izmantoti dažādiem mērķiem, un tiem ir dažādi izmēri. Heljers norāda, ka šobrīd Ukrainā var novērot to, ka Krievija šos aizliegtos ieročus izmanto "bunkuru iznīcināšanai", lai likvidētu ukraiņu aizsardzības pozīcijas. Īpaši lielas, no gaisa palaižamas ieroču versijas ir paredzētas alu un tuneļu kompleksu iznīcināšanai.

Kur vakuuma bumbas līdz šim izmantotas?

Termobāriskos ieročus Krievijas un Rietumu spēki izmantojuši kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, bet pirmo reizi tie izmantoti jau Otrā pasaules kara laikā. ASV uz tiem paļāvās savos mēģinājumos likvidēt teroristu organizāciju Al-Qaida kalnos Afganistānā.

Tomēr, kā norāda Heljers, Krievijai ar šiem ieročiem panākumu ir vairāk, turklāt viņu artilērijā esot lielāks šo ieroču spektrs: "Separātisti, kurus Krievija atbalstīja Donbasa reģionā, tos izmanto jau vairākus gadus."

2000. gadā bezpeļņas organizācija "Human Rights Watch" nosodīja šo ieroču izmantošanu Čečenijā kā "bīstamu eskalāciju" ar "nozīmīgām humānām sekām".

Cik tie ir bīstami?

Heljērs norāda, ka termobāriskie ieroči ir efektīvi, lai sasniegtu "konkrēto mērķi" - "galvenokārt iznīcināt aizsardzības pozīcijas".

Lai gan tos neizmanto, lai, piemēram, likvidētu tankus, tie var būt "ļoti iznīcinoši ieroči" pret daudzdzīvokļu kompleksu vai citu lielu ēku.

Ieroču ietekme uz cilvēku var būt diezgan šausminoša, jo bumba rada vakuumu, izsūcot gaisu no cietušā plaušām, sacīja Heljērs. Arī ja degviela uzliesmo, bet neeksplodē, tuvumā esošie cilvēki var gūt smagus apdegumus un arī ieelpot degošo degvielu.

"Viena no lietām, ko mēs zinām par Krievijas taktiku, ir tā, ka viņi ir gatavi visu iznīcināt," viņš pauž.

"Visu bumbu tēvs"

Zināms, ka 2007. gada 11. septembrī Krievijā tika izmēģināta pasaulē jaudīgākā vakuuma bumba, kas, pretstatā ASV "visu bumbu mātei", tika iesaukta par "visu bumbu tēvu".