Pasaulē
2022. gada 24. februāris, 06:38

“Z”, apļi un citas figūras: kas ir noslēpumainie simboli, kuri rotā krievu militāro tehniku pie Ukrainas?

Jauns.lv

Vērojot un analizējot Krievijas bruņoto spēku pārvietošanos, virkne militārās jomas speciālistu un žurnālistu ir ievērojuši dīvainus simbolus uz dažām no Krievijas armijas tehniskajām vienībām, kuras tuvojas Ukrainas robežai – starp tiem ir baltā kvadrātā iezīmēts latīņu burts “Z”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējo mēnešu laikā sociālie tīkli – īpaši “TikTok” – ir pārpludināti ar videoklipiem, kuros redzams, kā dažādos Krievijas reģionos pa dzelzceļu un koplietošanas ceļiem tiek transportēta Krievijas militārā tehnika.

Aina visos videoklipos lielākoties ir līdzīga – kravas automašīnas ar un bez bruņojuma, tanki, kā arī citi bruņotie transportlīdzekļi virzās kolonnās uz priekšu.

No video ievietotāja tiek pievienots komentārs, kurā norādīta vieta, laiks un virziens, uz kurieni dodas tehnika.

Taču tie, kuri ir īpaši ieinteresēti Krievijas spēku manevros, ir pamanījuši vēl kādu sakritību – uz vairākiem transportlīdzekļiem, kas nofilmēti, tuvojamies Ukrainas robežām, ir uzzīmēti lielāki vai mazāki simboli.

Pie Krievijas vēstniecības Rīgā notiek protests pret Krievijas agresiju Ukrainā

Šodien, 22. februārī pie Krievijas vēstniecības Rīgā pulcējās vairāki cilvēki ar plakātiem, atbalstot Ukrainu un protestējot pret Krievijas agresīvo politiku, ...

gallery icon
52

Pārsvarā tas ir balts latīņu burts “Z” baltā kvadrātā, taču piefiksēti arī citi, piemēram, balts piramīdveida trīsstūris ar baltām līnijām malās.

Ekspertiem un žurnālistiem – no kuriem daži Krievijas militārajām aktivitātēm seko līdzi jau daudzus gadus – joprojām nav skaidrs, kas šādi tiek apzīmēts.

Vai krievi “iezīmē” savējos?

Par jocīgo simbolu sociālajos tīklos izteicies Nīderlandē bāzētā pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” žurnālists Ariks Tolers, apgalvojot, ka viņam nav ne mazākās nojausmas, ko šis simbols varētu nozīmēt iekš tām Krievijas armijas daļām, kas to ir ieviesušas ceļā uz Ukrainas robežu.

Žurnālists izsaka minējumu, ka simbols varētu būt vienkāršs veids, kā norādīt konkrēto tehnikas vienību piederību un galamērķi, kontekstā ar Krievijas spēku tuvošanos Ukrainai un izvietošanos konkrētās vietās pie tās robežas.

Tā uzskata arī Krievijas aizsardzības jomas speciālists, ASV bāzētā Ārpolitikas pētniecības institūta (Foreign Policy Research institute) pārstāvis Robs Lī.

Robs Lī arī norādījis, ka “Z” simbols ir pamanīts uz tām tehnikas vienībām, kuras, kā noskaidrojuši žurnālisti, ir piederīgas Krievijas Nacionālajai gvardei:

Zīmīgi, ka simboli pamanīti tieši uz Nacionālās gvardes automašīnām, kuras nofilmētas, dodoties Ukrainas virzienā, un paredzētas ieslodzīto transportēšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Katrā ziņā ir iemesls paturēt prātā pašus sliktākos scenārijus, skaidrojumus,” piebilst “Bellingcat” pārstāvis.

Tikmēr Ruslans Ļevievs, kurš darbojas Krievijas militārās aktivitātes pētošajā projektā “Conflict Intelligence Team”, nenoliedz, ka arī viņam trūkst izpratnes par dīvainajiem simboliem uz krievu tehnikas.

Ļevievs gan arī sliecas uzskatīt, ka, visticamāk, šis ir veids, kā savai aviācijai palīdzēt atpazīt “draudzīgās” tehnikas vienības kaujaslaukā.

Ļevievs norāda, ka šādi sliecoties domāt arī citi eksperti. Iemesls tam – Ukrainas militārās tehnikas vienības specifiskos apstākļos kaujā būtu grūti atšķiramas no Krievijas spēku rīcībā esošajām.

Ja tā ir taisnība, Krievijas spēki tādējādi varētu būt iedvesmojušies no Otrā pasaules kara sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem, kuri šādi iezīmēja savu kara tehniku.

Nav gan arī nojausmas par to, ar kāda veida krāsu/materiālu simboli uz tehnikas vienībām ir izveidoti.

Bez jau minētajiem “Z” kvadrātos un trijstūriem ar līnijām, ir fiksēti arī “Z” iekš trīsstūriem un lieli apļi – gan aizkrāsoti, gan tukši.

Visi pamanītie simboli ir baltā krāsā un dažādos reģionos izvietotajai tehnikai atšķiras, novērojuši speciālisti.

“Drīz paši visu sapratīsiet”

Tikmēr sociālajos tīklos, īpaši “Telegram”, eksistē vairākas saziņas grupas, kurās biedrojas Donbasā izveidoto separātistu “republiku” pārstāvji un atbalstītāji, kuri ar sajūsmu “Z” simbolu izplata kā tādu noslēpumainu pazīšanās zīmi:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Ir, piemēram, ievietots ekrānuzņēmums ar saraksti starp kādu personu un žurnālisti, kura interesējas par notikumiem “republikās”.

Tajā persona žurnālistei atbild vienkārši ar “Z”, uz ko mediju pārstāve piebilst, ka nav sapratusi šādu atbildi.

Persona tad informē, ka viņam “neesot laika paskaidrot” un, ka “drīz paši visu sapratīsiet”:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Dažās saziņas grupās lietotāji tiek mudināti izdekorēt savus sociālo tīklu profilus ar dažādām ikonām un bildēm, kas ietver sevī “Z” simbolu, kā arī frāzi “Zamerzla” (tulk. – aizsala) un stilizētu 22.02.2022. datuma atveidojumu, kur cipars “2” ir aizstāts ar latīņu burtu “Z”:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Vienlaikus izskan arī salīdzinoši nenopietnāki minējumi, ka šis simbols varētu ietvert sevī daudz dramatiskāku vēstījumu, proti, “Z” varētu apzīmēt tehniku, kura dodas pie Ukrainas prezidenta Volodomira Zelenska.

Pagaidām žurnālisti un militārās jomas eksperti Krievijas spēku tehnikas vienības ar “Z” ir iesaukuši par “Zorro vadu” vai “Zorro komandu”.

Putins nosūta uz Doņecku un Luhansku “miera uzturētājus”

Situācija frontē starp Ukrainas spēkiem un Krievijas atbalstītajām kaujinieku bandām Doņeckas un Luhanskas apgabalos ir kļuvusi nestabilāka laikā, kad Krievija ir koncentrējusi karaspēku pie Ukrainas robežām.

Vēl 21. februāra Krievijas Drošības padomes sēdē Putins uzklausīja virkni šķietami iestudētu monologu, kuros pausts kaislīgs atbalsts TDR un LTR atzīšanai par valstīm, pēc kā sekoja attiecīgs Krievijas prezidenta lēmums un uzruna nācijai.

Bēgļu centrs, kurā izmitina no separātistu “republikām” evakuētos

Vairākas dienas pēc tam, kad tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” līderi paziņoja par tūlītēju evakuāciju, parādījušās fotogrāfijas no ...

gallery icon
17

Drīz pēc tam kļuva skaidrs, ka Krievija uz tikko kā pašas atzītajām nelegāli formētajām “republikām” nosūtīs savu bruņoto spēku daļas, saucot to par “miera uzturēšanas misiju”.

Pēc abu separātistu “republiku līderu pavēles vairākus desmitus tūkstošus to iedzīvotāju evakuēja uz Rostovas apgabalu, Krievijā, kā iemeslu minot “Ukrainas izvērstos uzbrukumus un teroraktus”. Uz Krieviju ir plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Pati Ukraina noliedz jebkādas šāda veida darbības separātistu teritorijās un norāda, ka DTR un LTR inscenē šīs sadursmes un notikumus.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi vairāk nekā 130 000 karavīru.

Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija ilgstoši apgalvoja, ka negrasās uzbrukt Ukrainai un apsūdzēja Rietumus panikas celšanā, taču 21. februārī uzrunā nācijai Putins atkārtoti apšaubīja Ukrainas tiesības uz valstiskumu.

ASV jau vairākkārt pauda bažas, ka Maskava atkārtoti mēģina safabricēt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Virkne speciālistu un rietumvalstu līderu Putina vakardienas lēmumus – atzīt abas “republikas” un iesūtīt tajās Krievijas spēkus – ir nodēvējuši par faktisku iebrukumu.

Citi norāda, ka tā dēvētās “miera uzturēšanas misijas” ietvaros Putins gluži vienkārši “legalizē” Krievijas bruņoto spēku atrašanos Ukrainas teritorijā faktiski jau kopš 2014. gada.

Patlaban Eiropas Savienība un citas rietumvalstis pamazām informē par apmēriem un veidiem sankcijām, kuras tiks piemērotas pret Krievijas valdības pārstāvjiem, kā arī tai pietuvinātajiem.