foto: AFP/Scanpix
Trudo draud iesaldēt protestētāju bankas kontus
Kanādas galvaspilsētā joprojām atrodas un ceļus bloķē vairāki simti kravas automašīnu
Pasaulē
2022. gada 15. februāris, 11:02

Trudo draud iesaldēt protestētāju bankas kontus

Jauns.lv

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ir spēris bezprecedenta soli, atsaucoties uz Ārkārtas situāciju likumu, lai kliedētu valstī notiekošos plašos protestus, kuros iedzīvotāji iestājas pret obligāto vakcināciju kravas automašīnu šoferiem un Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktajiem ierobežojumiem, raksta BBC.

Ārkārtas situāciju likums, kas Kanādā pieņemts 1988. gadā, nosaka, ka to var izmantot tikai "steidzamā un kritiskā situācijā", kas "nopietni apdraud kanādiešu dzīvību, veselību vai drošību". Likumīgi protesti nav iemesls izmantot likumu.

Trudo sacīja, ka dažādu pasākumu apjoms tiks ieviests "uz ierobežotu laiku", tas būs "saprātīgs un samērīgs", un neparedzēs militāro spēku izvietošanu.

foto: AFP/Scanpix
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo

Bez tiesas rīkojuma bankas varēs iesaldēt ikvienas ar protestiem saistītās personas personīgos bankas kontus. To pavēstījusi premjerministra vietniece Kristija Frīlenda.

Viņa piebilda, ka var tikt apturēta arī jebkura demonstrācijā iesaistītā transportlīdzekļa apdrošināšana.

Frīlenda pastāstīja, ka šādi soļi var tikt sperti, lai izsekotu naudas plūsmu. Zināms, ka hakeri publiskojuši informāciju par 8,4 miljonu ASV dolāru lielu ziedojumu platformā "GiveSendGo", kas, viņuprāt, paredzēts kravas auto vadītājiem.

Trudo preses konferencē pirmdien sacīja, ka šādi rīkosies kanādiešu drošības un darba vietu aizsardzības dēļ. Policijai tiks dotas lielākas pilnvaras aizturēt protestētājus un sodīt viņus, lai aizsargātu valstij kritisko infrastruktūru.

Vairāki BBC uzrunātie protestētāji gan apliecināja, ka "nav draudu, kas viņus nobiedētu".

Zināms, ka Otavā joprojām atrodas simtiem demonstrantu. Tāpat garas automašīnu rindas redzamas uz diviem Kanādas-ASV robežas šķērsošanas punktiem.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību.

Kanādā protestē kravas auto šoferi

Kanādā šobrīd visspilgtāk iebildumi pret Covid-19 ierobežojumiem un nepieciešamību vakcinēties vērojami uz šosejām - kravas autopārvadātāji sarīkojuši protestu, ko paši ...

gallery icon

Trudo kritiķi gan nosodījuši šādu Trudo lēmumu vērsties pret protestētājiem, atgādinot, ka vēl 2021. gadā premjers pauda atbalstu Indijas lauksaimniekiem, kuri toreiz līdzīgā veidā bloķēja galvenos ceļus uz Ņūdeli. Toreiz Trudo sacīja, ka "Kanāda vienmēr aizstāvēs tiesības uz miermīlīgu protestu".

Kā miermīlīgs zemnieku protests Indijā pārtapa grautiņos ar zobeniem un stekiem

Indiešu zemnieki izpelnījušies vispasaules uzmanību pēc tam, kad barbadosiešu popzvaigzne Rianna tviterī izteica atbalstu viņu protestiem, kas atsevišķās Indijas daļās ...

gallery icon

Šie tā dēvētās "Brīvības kolonnas" protesti arī izprovocējuši līdzīgas demonstrācijas Francijā, Jaunzēlandē un citās valstīs.

Arī pašmāju Covid-19 aktīvisti pagājušās nedēļas sākumā rīkoja "brīvības konvoja" akciju pie Rīgas pils. Tajā gan neviena kravas automašīna novērota netika.

Sanākušajiem līdzi bija plakāti, svilpes, taures, kā arī pārnēsājama, mehāniska, ar roku darbināma sirēna.

Pie Rīgas pils norit Covid-19 aktīvistu rīkotais "brīvības konvojs"

gallery icon

Brīvības konvojs pie Rīgas pils. Trešā diena

Pirmdien arī Latvijas galvaspilsētā Rīgā pašmāju Covid-19 aktīvisti ar dažu politiķu iesaisti mēģināja uzrīkot savu “brīvības konvoju”, iedvesmojoties no kanādiešu ...

gallery icon