foto: REUTERS/SCANPIX
Vecāki pārdod savus bērnus un iekšējos orgānus. Pasaules daļa, kas ātri kļūst par humanitārās katastrofas centru
Pasaulē
2022. gada 31. janvāris, 06:41

Vecāki pārdod savus bērnus un iekšējos orgānus. Pasaules daļa, kas ātri kļūst par humanitārās katastrofas centru

Jauns.lv

Afganistānas pilsētā Herātā ģimenes pārdod savas nieres un pat bērnus. Šāda baisa realitāte atklājusies "Sky news" žurnālistiem, kuriem bija iespēja aprunāties ar šiem cilvēkiem, lai saprastu, kāpēc viņi spiesti pieņemt tik drastiskus lēmumus.

Vienā no gadījumiem trīs brāļi un divas māsas pārdevuši savus orgānus par aptuveni 1380 eiro gabalā. Šādi viņi rīkojušies, lai nopirktu ģimenei ēdienu, bet vēl kāda sieviete zaudējusi bērnu, kurš nomiris no bada.

Vietējie ārsti sūdzas par baisiem darba apstākļiem, jo trūkst līdzekļu medicīnisko preparātu iegādei, lai dezinficētu brūces un veiktu operācijas, kas glābtu dzīvības.

Tāda šobrīd ir Afganistānas reālā dzīve.

Afganistāna ir pasaules daļa, par kuru Apvienoto Nāciju Organizācija saka, ka tā ātri kļūst par pasaules humanitārās katastrofas centru.

Tagad, kad pie varas ir talibi un pārējā pasaule vēl aizvien oficiāli neatzīst valdības leģitimitāti, Afganistānas iedzīvotājiem ir jāķeras pie vēl ekstrēmākiem pasākumiem, lai izdzīvotu.

Mazā ciemata kopienā ārpus Herātas žurnālisti bija liecinieki izmisumam un pagrimumam. Cilvēki ar dažādām hroniskām slimībām un invaliditāti. Zeme šeit ir pilnībā neauglīga, jo kilometriem tālu nav ne ūdens, ne krūmāju.

Daudzos gadījumos vienīgā valūta, kas ir šīm ģimenēm ir viņu iekšējie orgāni. Kāds daudzbērnu ģimenes tēvs un māte pārdevuši savas nieres. Viss, kas viņiem atlicis - pārdot vienu no astoņiem bērniem.

25 gadus vecā sieviete saka: "Pirms sešiem mēnešiem mans trīs gadus vecais bērns nomira no bada. Es nevaru noskatīties, ka viņi visi zaudē dzīvību. Vismaz tādējādi pārējie izdzīvos."

Vīrs vēl neesot izlēmis, kuru bērnu pārdot. Bet cena būšot mazāka nekā par nierēm: "Mums vairs nav ko pārdot. Mums jāpārdod mūsu bērni un es esmu gatavs to darīt pat par tikai 200 dolāriem. Es nevaru iet katru nakti gulēt, kad viņi no bada raud."

Talibi tikmēr apgalvo, ka tas viss ir Rietumu mīts un ārvalstu mediji vēlas viņus diskreditēt. Jaunā vara tāpat apgalvo, ka visas meitenes valstī iegūst izglītību. Skolas un universitātes esot atvērtas. Šķiet, ka talibu rīcībā ir kādi "alternatīvi fakti", norāda medijs.  

Starptautiskā sabiedrība piemērojusi sankcijas un miljardiem dolāru vērtos aktīvus iesaldējusi aizjūras banku kontos, lielākoties amerikāņu.

Tas nozīmē, ka Afganistānas ekonomika faktiski ir sabrukusi un palikusi ar nedaudzām darbavietām un ļoti maz valūtas, kas pieejama parastajiem afgāņiem.

Taliban valdības neatzīšana visā pasaulē nozīmē, ka valsts, kas agrāk bija gandrīz pilnībā atkarīga no ārvalstu palīdzības, vairs nevar par sevi parūpēties.

Lai šis atbalsts tiktu atjaunots, pasaules mēroga ziedotāji kā nosacījumu vairākkārt ir minējuši sieviešu tiesību atzīšanu. Mazā palīdzība, kas tiek sniegta, ne tuvu nav tāda, kāda būtu vajadzīga. Līdz ar to kritiska situācija ir arī ārstniecības iestādēs. 

Daudzi iedzīvotāji piedzīvo smagus apdegumus, ko izraisa atklātie ugunsgrēki, kurus ģimenes izmanto, lai ziemas vidū sasildītos. Vairums vecāku nespēj samaksāt par zālēm vai operācijām un viņu bērni bieži vien tiek nosūtīti uz mājām, lai nomirtu.

Savas nieres pārdod daudz jaunu cilvēku vecumā ap divdesmit gadiem. Viņiem parasti jau ir vairāki bērni. Taču šajā reģionā ir ienesīga nieru tirdzniecība. Daudzi pircēji atrodas pāri robežai - un šī galējā nabadzība liek arvien vairāk afgāņu kāpt uz operāciju galda, lai mēģinātu dzēst parādus un nodrošinātu ģimeni.

Cilvēki, kuri to ir darījuši, par to runā nelabprāt, jo baidās no talibu represijām. Grupējums uz ārējo pasauli cenšoties atstāt noteiktu iespaidu. Kāda pusaudža māte sacīja, ka niere viņai izoperēta pirms mēneša.

"Mums nav izvēles. Mēs to darām, lai pabarotu mūsu bērnus." Ciema vecākais lūdz ģimenes nepārdot savus bērnus un vēršas arī pie ārpasaules: "Es lūdzu pasauli neatstāt mūs vienus. Apturiet šo traģēdiju. Afgāņiem ir vajadzīga palīdzība."