foto: Ekrānuzņēmums
Viņu pameta divreiz: Ķīna sēro par pusaugu zēna pašnāvību
Pasaulē
2022. gada 26. janvāris, 13:00

Viņu pameta divreiz: Ķīna sēro par pusaugu zēna pašnāvību

Jauns.lv

Ķīnas sabiedrību satriekusi ziņa par 17 gadus vecā Liu Sjudžou pašnāvību. Zēnu bērnībā neilgi pēc piedzimšanas svešiniekiem pārdevuši paša vecāki. Nesen viņš savus bioloģiskos vecākus atkal saticis, bet viņi no Liu atteikušies.

Pirmdienas rītā zēns izdarījis pašnāvību.

17 gadus vecā jaunieša stāsts vērsās plašumā un apceļoja Ķīnas sociālos tīklos pēc tam, kad viņš publiskoja video, kurā lūdza palīdzību atrast viņa bioloģisko ģimeni.

Ar interneta palīdzību atrod īstos vecākus

Saskaņā ar vietējos plašsaziņas līdzekļos teikto, Liu vecāki viņu 2005. gadā pārdevuši citai ģimenei. Puiša adoptētāji vēlāk gājuši bojā negadījumā, un Liu dzīves lielāko daļu pavadījis kopā ar vecvecākiem un citiem radiem.

Pagājušā gada decembrī ar interneta palīdzību jaunietim izdevās atklāt, kas ir viņa īstie vecāki. Liu izpētīja, ka abi pēc sava bērna pārdošanas izšķīrušies, bet tad atkārtoti apprecējušies. 

Liu sociālajos medijos sacīja, ka piedzīvojis laimīgu atkalredzēšanos ar vecākiem, taču pēc tam, kad puisis sāka jautāt līdzcilvēkiem finansiālu palīdzību, atklājās stāsta drūmā puse.

Liu pastāstīja, ka vaicājis saviem vecākiem, vai viņš varētu dzīvot kopā ar viņiem, jo viņam pašam nav kur palikt. Jaunietis prasījis vecākiem arī atbalstu īres mājokļa nodrošināšanai. Vecāki sava bioloģiskā dēla lūgumus atraidījuši un no viņa novērsušies, mātei pat nobloķējot viņu Ķīnā populārajā ziņapmaiņas vietnē "WeChat".

Pret puisi sācies kibermobings

Liu bioloģiskie vecāki dēla teikto apstrīdējuši. Māte paziņojusi, ka Liu mēģinājis izspiest no abiem naudu mājai, bet viņi to nespējot atļauties. Liu savukārt draudējis vecākiem ar tiesu.

Vēlāk tīmeklī pret Liu sācies kibermobings, daudziem pārmetot, ka viņš savus bioloģiskos vecākus meklējis savtīgos nolūkos.

Pagājušajā pirmdienā neilgi pēc pusnakts Liu sociālajā vietnē "Weibo" publicēja garu ierakstu, kurā izklāstīja savas smagās dzīves notikumus un to, ka pret viņu tiešsaistē vērsta emocionāla vardarbība. "Esmu pārdzīvojis to, ka mani apsaukā dažādos vārdos," viņš sacīja, sakot, ka viņa bioloģiskie vecāki viņu faktiski "divas reizes pametuši".

Ieraksta beigās Liu rakstīja, ka "izbeidz šo dzīvi". Pie ziņas ātri vien parādījās izmisuma pilni komentāri ar lūgumiem Liu neatņemt sev dzīvību, kā arī aicinājumi netālu dzīvojošajiem zēnu meklēt. 

Zēna tante vēlāk apstiprināja, ka Liu miris. Puisis atrasts dažas stundas pēc ieraksta publicēšanas un nogādāts slimnīcā, kur pirmdienas rītā miris.

Kopš tā laika Liu "Weibo" lapa pārpludināta ar līdzjūtīgiem komentāriem, daudziem paužot dusmas pret tiem, kuri puisi sākotnēji nosodījuši. "Kibermobings, ko viņš pārdzīvoja, bija pārāk smags, lai to varētu paciest pat pieaugušais, nemaz nerunājot par bērnu," ​​sacīja kāds. Citi savukārt pauda cerību, ka puisis "nākamajā dzīvē atradīs labu ģimeni".

Kā zināms, Ķīnā ļoti liela problēma ir bērnu nolaupīšana ar nolūku viņus pārdot. Statistikas dati lēš, ka ik gadu tiek nolaupīti tūkstošiem cilvēku. Šajā gadījumā vecāki paši sev vien zināmu iemeslu dēļ bija lēmuši no bērna atteikties.

Jauns.lv atgādina - ja cilvēks sev jau nodarījis pāri vai pastāv draudi, ka viņš to tūlīt darīs, nekavējoties jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113.

Ja tev vai tuviniekam ir pašnāvības domas vai kāds līdzcilvēks ir paudis vēlmi izdarīt pašnāvību un nav skaidrs, kā rīkoties tālāk, jāzvana uz krīžu un konsultāciju centru "Skalbes": 67222922, 27722292. Veselības ministrijā arī atgādina, ka pēc palīdzības var vērsties arī pie valsts apmaksāta psihiatra, turklāt tam nav nepieciešams nosūtījums.