foto: Pixabay.com
Sievietei piespriež nāvessodu par zaimojošu ziņu nosūtīšanu "WhatsApp"
Pasaulē
2022. gada 20. janvāris, 18:45

Sievietei piespriež nāvessodu par zaimojošu ziņu nosūtīšanu "WhatsApp"

Jauns.lv / LETA

Tiesa Pakistānā kādai sievietei piespriedusi nāvessodu par it kā zaimojošu ziņu nosūtīšanu "WhatsApp" un "Facebook".

Kā vēsta "The Guardian", 26 gadus vecā sieviete ar savu apsūdzētāju – arī pakistāni – 2019. gadā iepazinās internetā mobilo spēļu aplikācijā.

Pāris komunicēja "WhatsApp". Vīrietis apgalvo, ka sieviete lietotnē "WhatsApp" nosūtījusi zaimojošas karikatūras ar praviešiem un izteikusi piezīmes par "svētajiem personāžiem". Tāpat viņa zaimojošos materiālus esot publicējusi savā "Facebook" kontā.

Tiesā izplatītajā apsūdzībā teikts, ka viņa "tīši un mērķtiecīgi  apvainojusi musulmaņu reliģisko pārliecību".

Sieviete, kura ir praktizējoša musulmane, šīs apsūdzības noliedz, paziņojot tiesai, ka viņas apsūdzētājs apzināti ievilinājis viņu reliģiskā diskusijā, lai viņš varētu savākt pierādījumus "atriebībā" pēc tam, kad viņa atteicās draudzēties ar viņu.  

Sievietes advokāts sacīja, ka nav iespējams komentēt spriedumu, "jo jautājums ir ļoti jūtīgs". Apsūdzētajai piespriests ne tikai nāvessods, bet arī 20 gadu ilgs cietumsods.

Nāvessods vēl jāapstiprina Augstākajai tiesai, un to ir tiesības pārsūdzēt. 

Lai gan nāvessodi Pakistānā tiek piespriesti regulāri, daudzi no notiesātajiem bieži vien visu atlikušo mūžu pavada cietumā.
Saskaņā ar cilvēktiesību grupu sniegto informāciju zaimošanas apsūdzības bieži tiek izmantotas, lai iebiedētu reliģiskās minoritātes.

Kristiete Āzija Bibī Pakistānā astoņus gadus pavadīja cietumā, jo tika notiesāta par zaimošanu pēc strīda ar kādu lauksaimniecības darbinieku.

Vēlāk viņu attaisnoja valsts Augstākā tiesa un viņa pārcēlās uz Kanādu. Pakistāna jau sen ir pakļauta spiedienam mainīt savus zaimošanas likumus, bet islāmisti tam stingri pretojas.