foto: REUTERS/SCANPIX
Bez elektrības, karavīru un sprādzienu ielenkumā. Vai Ukrainas pierobežas iedzīvotāji ir gatavi iespējamam Krievijas iebrukumam?
Pasaulē
2022. gada 20. janvāris, 06:33

Bez elektrības, karavīru un sprādzienu ielenkumā. Vai Ukrainas pierobežas iedzīvotāji ir gatavi iespējamam Krievijas iebrukumam?

Jauns.lv

Apbružāta armijas ātrās palīdzības automašīna iebrauc sen pamestas rūpnīcas sniegotajā sētā Ukrainas austrumos, kas tagad ir armijas 24. bataljona štābs. Šeit atrodas frontes līnijas starp Ukrainas un Krievijas separātistu nemierniekiem. "Ienaidnieka pozīcija ir visa šī puse. Viņi šauj pa automašīnām, tāpēc šoferis brauc ātri," "Sky News" žurnālistam saka viens no karavīriem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Karavīri mediju pārstāvjus nogādā ciemā, par kuru bija dzirdēts, bet lai to varētu apmeklētu, nepieciešama īpaša atļauja. Novoaleksandrovska ir slēgta ārpasaulei. Tā ir vieta, kas atdala abas puses.

Kādreiz tās bija mājas 200 cilvēkiem, bet nu šeit palikuši tikai 11 iedzīvotāji. Konflikti šeit risinās jau astoņus gadus. Žurnālisti devās uz šo vietu, lai satiktu vietējos, noskaidrotu, kā tas ir - dzīvot frontes līnijās, kāpēc viņi ir palikuši un ko darīs, ja Krievija tiešām uzbruks.

Ciemā atrodas lielākoties pamestas vai sliktā stāvoklī esošas vienstāvu mājas, kas pārklātas ar sniegu vai ledu. Gandrīz pilnībā pamestās kādreizējās kopienas klusumu izjauca sprādzieni un šāvieni.

Ciemā nav ne veikalu, ne elektrības, ne tekoša ūdens, iznīcināta pat vienīgā medicīniskā klīnika. Karavīri skaidro, ka lielākā daļa cilvēku, kas šeit palikuši, reti atstāj mājas, jo šajā valsts daļā ziemas ir īpaši aukstas, bet ne mazāks iemesls ir arī notiekošais konflikts.

Iedzīvotāji kļuvuši par situācijas ķīlniekiem. Lai gan vairums cilvēku durvis vaļā never, 73 gadus vecā Halīna, kura dzīvo viena pati, bija priecīga uzņemt neierastos viesus.

Uz ieejas durvīm viņa ar krītu uzraksījusi "apdzīvota mājsaimniecība". Tā ir ziņa karavīriem un separātistiem, ka māja nav pamesta.

Iedzīvotāja prāda, ka visi mājas logi ir sadauzīti sprādzienu dēļ. Sieviete stāsta, ka citreiz ir tik traki, ka viņa apguļas pie ķieģeļu krāsns, lai pasargātos.

Ciemā nekā nav, bet Halīna nemaz nekur nevēlas doties. Viņa atjauno savā mājā bojātos logus un griestus. "Esmu šeit pieradusi. Es jūtos labi. Šeit palikuši daži no mums, bet cilvēki joprojām šeit ir. Man šeit patīk. Man ir viss dārzā, es stādu, es strādāju. Vienīgais, ka jāiet tālu kājām, jo nav transporta," saka Halīna.

Viņa netic, ka Krievija iebruks Ukrainā, bet ja tā notiks, viņa plāno palikt, jo neuzsksta, ka kādam būtu interese viņai nodarīt pāri. Armija gan norāda, ka palikt ciemā nav droši, bet viņi nevar ar varu piespiest cilvēkus doties prom.

Leitnants Viktors Bielikovs norāda, ka vienmēr pastāv risks, ka notiks kāda veida ienaidnieka uzbrukums: "Tāpēc mēs esam šeit. Varbūtība pastāv."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās