foto: REUTERS/SCANPIX
Laikraksts "The New York Times" vēsta par Krievijas diplomātu evakuāciju no Ukrainas
Ģerbonis pie Krievijas vēstniecības ēkas Kijevā.
Pasaulē
2022. gada 18. janvāris, 09:53

Laikraksts "The New York Times" vēsta par Krievijas diplomātu evakuāciju no Ukrainas

Jauns.lv

Krievija sākusi evakuēt diplomātus no savas vēstniecības un konsulātiem Ukrainā. Par to ziņo laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz augsti kvalificētu Ukrainas drošības dienesta darbinieku.

Pēc laikraksta datiem, 5. janvārī 18 cilvēki – galvenokārt krievu diplomātu bērni un sievas – atstājuši Kijevu. Tuvākajās dienās vēl 30 cilvēki pametīs diplomātiskās misijas Kijevā un Ļvovā, raksta izdevums.

"The New York Times" avots stāsta, ka vēl divu konsulātu diplomātiem pavēlēts sagatavoties izbraukšanai no Ukrainas.

Ieskats ukraiņu karavīru ikdienā, kuri sargā austrumu robežu

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim ...

gallery icon
30


"Mums ir informācija, kas norāda, ka Krievijas valdība ir gatavojusies viņu ģimeņu evakuācijai no Krievijas vēstniecības Ukrainā decembra beigās un janvāra sākumā," laikraksts citē oficiāla ASV pārstāvja iesniegumu.

Krievijas vēstniecības samazināšana var būt “daļēji propaganda, daļēji gatavošanās briestošajam konfliktam vai daļēji viltība”, raksta laikraksts ar atsauci uz ukraiņu un amerikāņu ierēdņiem.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot laikrakstā vēstīto, paziņojusi, ka Krievijas vēstniecība Kijevā strādā štata režīmā.

Vašingtonā joprojām uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl nav pieņēmis lēmumu par “iebrukumu” Ukrainā, teikts rakstā.

Ārvalstu mediji un analītiķi kopš pagājušā gada rudens ziņojuši par Krievijas karaspēka pārcelšanu uz robežu ar Ukrainu un iespējamo iebrukumu valstī 2022. gada sākumā.

Janvāra vidū ASV prezidenta palīgs Džons Salivans, Pentagona oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs un Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki paziņoja, ka Krievija gatavo provokāciju, lai attaisnotu iebrukumu Ukrainā. Pēc CNN ziņām, runa ir par “svešu karogu” Ukrainas austrumos.