foto: REUTERS/SCANPIX
Gaisa triecienos Etiopijā Tigrajas reģionā šogad nogalināti vismaz 108 civiliedzīvotāji
Ječilas iedzīvotāji atgriežas ciemā no tirgus.
Pasaulē
2022. gada 15. janvāris, 12:52

Gaisa triecienos Etiopijā Tigrajas reģionā šogad nogalināti vismaz 108 civiliedzīvotāji

Jauns.lv / LETA

Karadarbības pārņemtajā Etiopijas Tigrajas reģionā kopš gada sākuma gaisa triecienos ir nogalināti vismaz 108 civiliedzīvotāji, piektdien paziņoja ANO.

ANO arī brīdināja par draudošu humāno katastrofu šajā reģionā, kur pārtikas sadales operācijas drīz var tikt apturētas.

"Mans aicinājums [karojošajām] pusēm: izbeidziet cīņu visos tās veidos. Visiem cilvēkiem, kam vajadzīga humānā palīdzība, tā jāsaņem, cik ātri iespējams. Ir laiks sākt dialogu un izlīgumu," tviterī paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

ANO cilvēktiesību birojs aicināja Etiopijas varas iestādes nodrošināt civiliedzīvotāju aizsardzību un pavēstīja, ka nesamērīgi uzbrukumi nemilitāriem mērķiem var būt līdzvērtīgi kara noziegumiem.

Etiopija 2020.gada novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrajas reģionā, cenšoties mazināt nemiernieku grupējuma "Tigrai Tautas atbrīvošanas fronte" (TTAF) ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņots pret centrālo valdību.

TTAF dominēja Etiopijā apmēram 25 gadus, līdz 2018.gadā par premjerministru kļuva Abijs Ahmeds, kurš 2019.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju par robežkonflikta atrisināšanu ar Eritreju.

Vadošu armijas locekļu pārbēgšana uz TTAF ļāva nemierniekiem īsā laikā gūt panākumus. Kopš 2021.gada augusta sākuma bruņotais konflikts no Tigrai reģiona bija izplatījies uz Afaras un Amharas reģioniem un novedis pie nopietnas humānās krīzes valsts ziemeļos, bet gada beigās situācija dramatiski mainījās valdības spēkiem par labu.

"Mēs esam uztraukti par daudziem, dziļi satraucošiem ziņojumiem, kurus mēs turpinām saņemt par civiliedzīvotāju upuriem un civilu objektu sagraušanu gaisa triecienu rezultātā Etiopijas Tigrai reģionā," piektdien reportieriem Ženēvā sacīja ANO cilvēktiesību biroja preses sekretāre Liza Trosela.

"Kopš gada sākuma vismaz 108 civiliedzīvotāji ir nogalināti un vēl 75 ievainoti gaisa triecienos, kurus veikuši Etiopijas gaisa spēki."

Viņa detalizēti aprakstīja vairākus gaisa triecienus. 7.janvārī šādā uzbrukumā Dedebitas iekšēji pārvietoto personu nometnei tika nogalināti vismaz 56 un ievainoti 30 cilvēki, no kuriem trīs vēlāk nomira slimnīcā.

10.janvārī gaisa triecienam trāpot dzirnavās, tika nogalināti 17 un ievainots 21 civiliedzīvotājs.