foto: AP/Scanpix
Par pusgadu pagarinātas ES ieviestās sankcijas pret Krieviju
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2022. gada 14. janvāris, 08:35

Par pusgadu pagarinātas ES ieviestās sankcijas pret Krieviju

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) par vēl pusgadu pagarinājusi ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, kas tai tika noteiktas 2014. gadā pēc agresijas Ukrainā, teikts ceturtdien Eiropadomes mājaslapā publicētā paziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par sankcijas pagarināšanu par sešiem mēnešiem līdz 2022. gada 31. jūlijam ES dalībvalstu līderi vienojās samitā decembra vidū. "Mēs aicinām Krieviju izpildīt savu vienošanās daļu un pāriet uz Minskas vienošanās realizāciju," samitā pavēstīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Sankcijas, kuras regulāri tiek pagarinātas par pusgadu, vērstas pret Krievijas finanšu, enerģētikas un aizsardzības nozarēm. To mīkstināšana vai atcelšana ir piesaistīta tā dēvēto Minskas miera vienošanos izpildei.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

ES ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, proti, finanšu, enerģētikas, aizsardzības nozarē un divējāda lietojuma preču jomā, ir viens no ES ierobežojošajiem pasākumiem, kas vērsti pret to saistībā ar Krievijas rīcību situācijas destabilizēšanā Ukrainā.

Šis sankciju režīms tika ieviests 2014. gada jūlijā un reizi pusgadā, veicot situācijas izvērtējumu, tas līdz šim ir ticis pagarināts.

Ekonomisko sankciju atcelšanas priekšnoteikums ir Minskas vienošanās pilnīga izpilde, un tā kā šajā jautājumā nav nepieciešamā progresa, Eiropadome atkārtoti lēmusi par sankciju tālāku pagarināšanu.