foto: EPA/Scanpix
Lietuva: omikrona paveids, domājams, jau kļuvis par dominējošo
Pasaulē
2022. gada 5. janvāris, 19:21

Lietuva: omikrona paveids, domājams, jau kļuvis par dominējošo

Jauns.lv / LETA

Koronavīrusa omikrona paveids Lietuvā, domājams, kļuvis par dominējošo, uzskata Statistikas departamenta un Nacionālās sabiedrības veselības laboratorijas (NVSPL) pārstāvji.

"Omikrona paveids Lietuvā izplatījies ļoti strauji un jau kļuvis par dominējošo. Pašlaik gandrīz visos paraugos ar pozitīvu PĶR testa rezultātu, kas papildus tiek pārbaudīti ar īpašo qPĶR metodi, kura provizoriski nosaka vīrusa paveidu (..), ir aizdomas par omikrona paveidu," sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Statistikas birojs.

Tas norāda, ka analīzēs, kas veiktas saskaņā ar minēto metodi, vēl Ziemassvētku laikā omikrona paveida īpatsvars, visticamāk, nesasniedza 10%, bet tagad, domājams, pārsniedz 90%.

Uzsvērts, ka šie dati iegūti vēl pirms tālākas paraugu sekvencēšanas, kas galīgi apstiprina vīrusa paveidu, bet ilgst aptuveni divas nedēļas. Šādā provizoriskā veidā tiek pārbaudīta aptuveni trešdaļa no visiem pozitīvajiem paraugiem, teikts departamenta paziņojumā.

To, ka omikrona paveids varētu būt kļuvis par dominējošo, ziņu aģentūrai BNS apliecinājis arī Nacionālās sabiedrības veselības laboratorijas speciālists Luks Žemaitis, atgādinot, ka paraugi, kas pozitīva testa gadījumā papildus tiek pārbaudīti ar īpašo qPĶR metodi un kuros atklāta viena omikrona paveidam raksturīga mutācija, tālāk tiek analizēti ar sekvencēšanas metodi.

"Zinot omikrona specifiku, ka tas dažu dienu laikā divkāršojas, var domāt, ka sekvencēšanas ceļā tas apstiprināsies. Tātad būtībā šie skaitļi var atspoguļot realitāti," atzinis eksperts.

Kā tikmēr paziņojis Nacionālais sabiedrības veselības centrs (NVSC), inficēšanās ar vīrusa omikrona paveidu pašlaik Lietuvā galīgi apstiprināta 128 gadījumos un lielākā daļa no tiem nav saistīta ar ārzemju braucieniem.

Visvairāk šo gadījumu atklāti Viļņas apriņķī, bet atsevišķi gadījumi konstatēti gandrīz visos pārējos apriņķos. Inficējušies cilvēki vecumā no diviem līdz 77 gadiem, viņu vidējais vecums ir 31 gads. Gandrīz visi norādījuši uz raksturīgajiem Covid-19 simptomiem, bet neviens no viņiem pašlaik neārstējas slimnīcā. Inficēto vidū ir gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki.