foto: unsplash.com
Kad varētu beigties Covid-19 pandēmija? Dānijas epidemioloģe ieskicē savu variantu
Pasaulē
2022. gada 4. janvāris, 06:31

Kad varētu beigties Covid-19 pandēmija? Dānijas epidemioloģe ieskicē savu variantu

Jauns.lv

Covid-19 pandēmija varētu beigties jau pēc diviem mēnešiem, ņemot vērā tieši jaunā omikrona varianta izplatību, tā Dānijas TV2 prognozējusi Valsts seruma institūta galvenā epidemioloģe Taira Grova Krauze.

Viņa norādījusi, ka institūta pētījumā konstatēts, ka omikrona izraisīto hospitalizāciju skaits ir aptuveni uz pusi mazāks nekā delta variantam.

"Es domāju, ka omikrons dominēs nākamajos divos mēnešos, un tad es ceru, ka inficēšanās sāks mazināties un mēs atgūsim savu ierasto dzīvi," prognozes ieskicēja epidemioloģe.

Neskatoties uz agrīnajām bažām, ka omikrons tieši pretēji - varētu paildzināt pandēmiju tā lipīguma dēļ, Krauze uzskata, ka drīzāk jaunais paveids varētu nozīmēt pandēmijas beigas.

"Tuvākajos divos mēnešos tas izraisīs masveida infekcijas izplatīšanos, bet, kad tas beigsies, mēs būsim labākā pozīcijā, nekā bijām iepriekš." Pētījuma dati apstiprina, ka omikrons ir lipīgāks par deltu. Vienlaikus eksperti uzskata, ka tas ir krietni maigāks. Līdz ar to inficēsies daudz cilvēku, bet lielākā daļa - bez nopietniem simptomiem. Epidemioloģe uzskata, ka omikrona pārslimošana nodrošinās labu iedzīvotāju imunitātes līmeni.

"Visticamāk, omikrons savu maksimumu sasniegs janvāra beigās, un februārī mēs redzēsim, ka samazināsies infekcijas spiediens un samazināsies spiediens uz veselības aprūpes sistēmu. Taču mums būs jāpieliek pūles janvārī, jo varētu būt grūti tikt tam visam cauri."

Runājot par ilgtermiņa prognozēm, viņa pauda viedokli, ka koronavīruss pilnībā nepazūdīs, bet tas būs ierobežots. Krauze arī akcentēja, ka līdz nākamajai ziemas sezonai būtu jāvakcinē tikai īpaši neaizsargātie.

Savukārt pirms divām nedēļām Krauze brīdināja, ka cilvēki, kas saņēmuši divas vakcīnu devas, piemēram, "Pfizer/BioNTech" ir tikpat neaizsargāti pret omikronu kā nevakcinētie. Viņa sacīja, ka no visas Eiropas savāktie dati liecina, ka vakcinēto cilvēku aizsardzībai pret omikronu ir jāveic arī revakcinācija.

Dānijā pēdējo nedēļu laikā ir pieaudzis jaunu saslimšanas gadījumu skaits, un svētdien tika reģistrēts visu laiku augstākais vidējais inficēšanās gadījumu skaits septiņu dienu laikā, aizvadītajā nedēļā reģistrējot vidēji 20 886 gadījumus, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā.