foto: EPA/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Ziemassvētku gaisotnei pieskaņojusies medmāsa gaida potēties gribētājus Potencā Itālijas dienvidos.
Pasaulē
2021. gada 25. decembris, 07:46

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Eiropas Komisija apstiprinājusi ASV uzņēmuma "Novavax" vakcīnu "Nuvaxovid" pacientiem no 18 gadu vecuma. Šī būs piektā Eiropas Savienībā ieteiktā vakcīna pret kovidu. Tā ir veidota uz proteīna bāzes. Pirmajā pētījumā Meksikā un ASV konstatēta 90,4% efektivitāte septiņas dienas pēc otrās devas, otrajā pētījumā Lielbritānijā – 89,7 procenti.

Eiropas Savienība pasūtījusi 215 miljonus "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devu, kas pielāgota koronavīrusa omikrona paveidam. Kopumā līgums paredz, ka līdz 2023. gada beigām bloks saņems 1,8 miljardus vakcīnas devu. Divdesmit miljonus devu piegādās nākamā gada pirmajos trīs mēnešos. Līdzīga vienošanās noslēgta ar "Moderna".

Eiropas Zāļu aģentūra iesaka "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantot balstvakcinācijā divus mēnešus pēc pirmās potes. Šī ir vienīgā vakcīna pret kovidu, kurai nepieciešama tikai viena deva. To var izmantot arī trešajai devai cilvēkiem, kas sākotnēji potēti ar "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnām.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs iesaka saņemt "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" izstrādātās mRNS tehnoloģijas vakcīnas, nevis "Johnson&Johnson" ražoto, kura retos gadījumos saistīta ar asinsreces problēmām. Līdzīgas rekomendācijas izteiktas arī Kanādā, Lielbritānijā un citviet pasaulē. Vienlaikus uzsvērts, ka jebkura pote ir labāka nekā palikšana nevakcinētam.

Francijā kopš jūnija atklāti vismaz 182 000 Covid-19 pasu viltojumi. Lai apmeklētu restorānus, muzejus, kultūras sarīkojumus, jāuzrāda apliecinājums par vakcināciju, pārslimošanu vai nesen veiktu negatīvu testu. Viltotājiem draud līdz piecu gadu cietumsods un naudassods līdz 75 000 eiro, līdz šim aizturēti aptuveni 100 cilvēku, tostarp Parīzes reģionā kāds ārsts par vismaz 220 viltotu veselības pasu pārdošanu. Paredzēts, ka no nākamā gada negatīvs tests vairs nebūs pietiekams dažādu vietu apmeklēšanai.