Pasaulē

EK sākusi procedūru pret Poliju par ES tiesību normu ignorēšanu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) sākusi procedūru pret Poliju par Eiropas Savienības (ES) tiesību normu ignorēšanu un tiesu neatkarības graušanu, trešdien paziņojis ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

EK sākusi procedūru pret Poliju par ES tiesību nor...

Džentiloni norādīja, ka procedūra pret Poliju sākta par ES tiesību neievērošanu un lēmumu, ka vairāki ES līgumu punkti nav savienojami ar Polijas konstitūciju.

Varšavas un Briseles starpā jau vairākus gadus pastāv domstarpības Polijas valdības īstenotās tieslietu sistēmas reformas dēļ. Brisele uzskata, ka Polija ar šīm reformām atkāpjas no ES demokrātijas normām, un tādēļ vēl nav apstiprinājusi palīdzību Polijas ekonomikas atlabšanai no pandēmijas.

foto: EPA/Scanpix
ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.
ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

ES tieslietu ministra vietnieks Sebastjans Kaleta ES paziņojumu jau nosaucis par "uzbrukumu Polijas konstitūcijai un mūsu suverenitātei".

Taču procedūras sākšana jau bija gaidāma, ņemot vērā Polijas Konstitucionālā tribunāla spēcīgo pretestību ES Tiesai.

ES Tiesa jau iepriekš secināja, ka Polijā ieviestā tiesnešu disciplinārsodīšanas sistēma ir pretrunā ES tiesību aktiem, un EK arī neapmierina 2019.gadā Polijā pieņemtais likums, kas liedz Polijas tiesām piemērot ES tiesības konkrētās jomās un nosūtīt lietas izskatīšanai ES Tiesā.

Džentiloni preses konferencē sacīja, ka Polijas soļi pārkāpj vispārējos principus par ES tiesību un ES Tiesas spriedumu "autonomiju, pārākumu, efektivitāti un vienādu piemērošanu".

EK uzskata, ka Polijas Konstitucionālā tiesa "vairs neatbilst neatkarīga un objektīva ar likumu izveidota tribunāla prasībām, kā to prasa" ES pamatlīgums, sacīja komisārs.

Viņš paziņoja, ka Polijai ir divi mēneši laika, lai atbildētu uz EK oficiālo vēstuli, kurā pamatots, kādēļ sākta procedūra par ES tiesību pārkāpumu.

Ja Polijas atbilde EK neapmierinās, lieta var tikt nodota ES Tiesā.

Polija nevar tikt izslēgta no ES par bloka tiesību neievērošanu, bet tai var tikt piemērotas sodanaudas.

Taču Polija un Ungārija ir vienojušās aizsargāt viena otru no sankcijām.

EK ir aizkavējusi palīdzību arī Ungārijas ekonomikas atlabšanai no pandēmijas, jo uzskata, ka arī Ungārija pārkāpj ES tiesības.

Džentiloni pauda pārliecību, ka domstarpības ar Varšavu un Budapeštu nesaasināsies vēl vairāk, taču brīdināja, ka neko nedrīkst izslēgt.