Pasaulē
2021. gada 17. decembris, 11:13

ES pasūtījusi 180 miljonus omikrona paveidam pielāgotu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) pasūtījusi 180 miljonus "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" devu, kas pielāgota jaunajam koronavīrusa omikrona paveidam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mūsu līgumi paredz, ka nepieciešamības gadījumā kompānijas izstrādā pielāgotas vakcīnas simt dienu laikā," piektdien tviterī rakstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Viņa informēja, ka ES apstiprinājusi trešajā līgumā ar "Pfizer"/"BioNTech" paredzēto papildu devu partiju, kurā būtu 180 miljoni vakcīnas devu.

foto: Ekrānuzņēmums
Eksperti brīdina, ka omikrona paveids ir lipīgāks nekā pašlaik dominējošais delta paveids.

Pēc samita Briselē viņa paziņoja, ka kopumā ar ASV farmācijas uzņēmumu un Vācijas biotehnoloģiju kompāniju noslēgtais līgums paredz, ka līdz 2023.gada beigām ES saņems 1,8 miljardus vakcīnas devu.

Leiena uzsvēra, ka vīrusa omikrona paveids rada draudus, jo šī mutācija izplatās strauji, kā arī pastāv riski, ka tā vismaz daļēji spēj pārvarēt esošo vakcīnu radīto aizsardzību. EK prezidente atgādināja, ka jau tagad valstu veselības aprūpes sistēmas ir pārslogotas, galvenokārt salīdzinoši lielā joprojām nevakcinēto cilvēku skaita dēļ.

Novembra otrajā pusē Dienvidāfrikas Republikā un Botsvānā tika atklāts jauns Covid-19 paveids ar daudzām mutācijām, kurš tika nosaukts par omikrona paveidu. Jaunais paveids ir strauji izplatījies un jau konstatēts vairāk nekā 60 valstīs, tostarp Eiropā un Krievijā. Saistībā ar tā izplatību daudzas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu valstīm, kā arī no jauna ieviesušas ierobežojumus vīrusa izplatības samazināšanai.

Eksperti brīdina, ka omikrona paveids ir lipīgāks nekā pašlaik dominējošais delta paveids. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka jaunais variants spēj labāk pārvarēt pašlaik pieejamo vakcīnu radīto imunitāti. Tomēr sākotnējie dati liecina, ka inficēšanās ar omikrona paveidu gadījumā slimības gaita ir vieglāka.

Tiek prognozēts, ka jau dažu nedēļu laikā tas varētu kļūt par dominējošo vīrusa paveidu daudzviet pasaulē.