Viesuļvētras ASV izpostījušas visu savā ceļā

ASV Kentuki štatā un vēl piecos štatos svētdien turpinās izdzīvojušo meklēšana pēc postošajām vētrām, kas laupījušas dzīvību vismaz 83 cilvēkiem.

gallery icon
Pasaulē
2021. gada 14. decembris, 06:45

Pārsteidzošs stāsts par 79 gadus vecu fotogrāfiju, ko postošā viesuļvētra ASV aizpūš simtiem kilometru tālu

Jauns.lv

11. decembrī 30 gadus vecā Ketija Postena ASV Indianas štatā no rīta izgāja pie sava auto un atrada uz stikla melnbaltu fotogrāfiju. Uz attēla bija redzama sieviete, kura tur rokās mazu zēnu. Fotogrāfijai otrā pusē bija rakstīts: "Gertija Svatcele un J.D. Svatcels 1942".

Ketija nolēma, ka fotogrāfiju atpūtusi viesuļvētra, kuras dēļ piecos štatos gāja bojā desmitiem cilvēku. "Ieraugot datumu es sapratu, ka tas, visdrīzāk, ir no vētrā cietušo mājas," intervijā "Associated Press" sacīja sieviete.

Ketija publicēja fotogrāfiju "Facebook” un "Twitter", lai atrastu tās īpašnieku. Daudzi cilvēki dalījās ar viņas ziņu. Uz publikāciju reaģēja lietotāji, kuri pazina cilvēku ar uzvārdu Svatcels, un sāka ietagot viņu komentāros.

Jau pēc dažām stundām atradies fotogrāfijas īpašnieks. Kouls Svatcels pastāstīja, ka foto pieder ģimenei no vietas Kentuki štatā, kas atrodas 209 kilometru attālumā no Ketijas mājām.

Pilsētā ar 2700 iedzīvotājiem viesuļvētra pilnībā iznīcināja desmitiem māju, glābēji turpina meklēt izdzīvojušos. Pats Kouls Svatcels žurnālistiem nekomentēja fotogrāfijas stāstu. Pēdējos "Facebook" ierakstos viņš parāda, kas notika ar pilsētu vētras dēļ.

Fakts, ka fotogrāfija nolidoja vairāk nekā 200 kilometrus, ir "neparsts, bet ne unikāls", "Associated Press" sacīja meteoroloģijas profesors Džons Snovs no Oklahomas Universitātes.

Pēc viņa vārdiem, vienā dokumentētā gadījumā, kas norisinājies 1920. gados, papīru grozs nolidoja 370 kilometrus no Misūrī uz Ilinoisu.

Džons Snovs atzīmēja, ka tornado spēj pacelt papīra gabalus 9 līdz 12 tūkstošu metru augstumā, bet, kad vētra rimstas, atkritumi krīt lejā.

Ketija plāno tuvākajās dienās nodot fotogrāfiju tās īpšaniekiem: "Tas ir patiešām pārsteidzoši. Viennozīmīgi viena no tām lietām, kas, ņemot vērā notikušo, liek aizdomāties par to, cik vērtīgas ir atmiņas, ģimenes relikvijas un tamlīdzīgas lietas."

ASV Kentuki štatā un vēl piecos štatos svētdien turpinās izdzīvojušo meklēšana pēc postošajām vētrām, kas laupījušas dzīvību vismaz 83 cilvēkiem.

Vētras vissmagāk skāra Kentuki štatu, kur ASV prezidents Džo Baidens izsludinājis katastrofas stāvokli. Desmitiem tūkstošiem cilvēku Kentuki palikuši bez elektrības un ūdens.

Kentuki vētrās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 70 cilvēki, tostarp vairāki desmiti gājuši bojā sveču fabrikā Meifīldā. Gaidāms, ka kopējais upuru skaits Kentuki pārsniegs 100.

Meifīldā no sveču fabrikas drupām izglābti 40 cilvēki, bet aptuveni 60 joprojām ir pazuduši, un Kentuki štata gubernators Endijs Bešīrs, kurš apmeklēja katastrofas vietu, sacīja, ka tur izdzīvojušos, visticamāk, vairs neizdosies atrast.

Bešīrs sacīja, ka spēcīgā viesuļvētra, kas izpostīja Meifīldu, atstājusi postažu visā savā 365 kilometrus garajā ceļā.

linoisas štatā vētra piektdien nopostīja lielu tiešsaistes tirdzniecības kompānijas "Amazon" noliktavu. Tur dzīvību zaudējuši vismaz seši cilvēki. Policija ziņoja, ka joprojām nav zināms, cik daudz noliktavas darbinieku ir pazuduši.