foto: ddp/CTK / Vida Press
Īpatnēja ceremonija Čehijā: mediķi atved Covid-19 pozitīvo prezidentu uz tikšanos ar jauno premjeru
Čehijas prezidents Milošs Zemans
Pasaulē
2021. gada 28. novembris, 20:52

Īpatnēja ceremonija Čehijā: mediķi atved Covid-19 pozitīvo prezidentu uz tikšanos ar jauno premjeru

Jauns.lv / LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans svētdien iecēlis premjerministra amatā Petru Fialu, kura vadītā koalīcija "Kopā" uzvarēja parlamenta vēlēšanās. Tiesa, ceremonija bijusi neierasta.

Zemans savā rezidencē pie Prāgas runāja aiz plastikāta sienas, sēžot ratiņkrēslā, jo viņam ir Covid-19. 

foto: REUTERS/SCANPIX
Čehijas prezidents Milošs Zemans svētdien iecēlis premjerministra amatā Petru Fialu

Kā raksta BBC, Čehijas prezidents inficējies ar Covid-19 pēc tam, kad hroniskas saslimšanas dēļ tika ievietots slimnīcā. Ceturtdien viņš no slimnīcas izrakstīts, bet dažas stundas vēlāk atkal hospitalizēts, jo viņam konstatēta Covid-19 infekcija.

77 gadus vecais Zemans ir kaismīgs smēķētājs un kādreiz aizrāvies arī ar alkoholu, raksta BBC. Viņam diagnosticēts diabēts un viņam ir grūti staigāt, tādēļ viņš izmanto ratiņkrēslu.

8.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās par koalīciju "Kopā", ko veido trīs centriski labējās partijas - pilsoniskie demokrāti, TOP 09 un kristīgie demokrāti - nobalsoja 27,8% čehu, kamēr līdzšinējā premjerministra Andreja Babiša vadīto populistisko partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) atbalstīja 27,1% vēlētāju.

Otra opozīcijas partiju apvienība "Pirātu partija un centriskie mēri un neatkarīgie" ieguva 15,6% balsu.

"Kopā" izveidoja koalīciju ar apvienību "Pirātu partija un centriskie mēri un neatkarīgie" un kopā kontrolē 108 no 200 vietām parlamenta apakšpalātā.