foto: REUTERS/SCANPIX
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Bordelis Vīnē iegulda savu artavu vakcinācijas kampaņā – kungiem līdz ar poti piedāvā vaučeri “Fun Palast” apmeklējumam, kur gaida pusstundu ilga bezmaksas tikšanās ar “dāmu pēc izvēles”. Klientu skaits pieaudzis par 50 procentiem. Rietumeiropas valstu vidū Austrijā ar 64% ir zemākais vakcinācijas rādītājs un kopš 15. novembra noteikta mājsēde nevakcinētajiem.
Pasaulē
2021. gada 27. novembris, 07:34

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

ASV farmācijas lieluzņēmums “Novavax” pieteicis savu kovida vakcīnu apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā. Reģistrācijas gadījumā tā Eiropas Savienībā būs jau piektā Covid-19 vakcīna līdzās “BioNTech/Pfizer”, “AstraZeneca”, “Moderna” un “Johnson&Johnson” preparātiem.

Austrija, Izraēla un Kanāda sākušas pret kovidu vakcinēt piecus līdz 11 gadus vecus bērnus, izmantojot “Pfizer/BioNTech” vakcīnu. Izmēģinājumos secināts, ka vakcīna ir vairāk nekā 90% efektīva, novēršot bērnu saslimšanu, un nebija nekādu nopietnu blakusparādību.

Ukrainā piedāvā naudu, lai motivētu saņemt otro poti pret kovidu – 1000 grivnu (33 eiro). Valstij tas izmaksās 200 miljonus eiro. Ukrainā pieejamas trīs vakcīnas – “AstraZeneca”, “Pfizer/BioNTech” un Ķīnā ražotā “CoronaVac”, bet pilnībā vakcinēti ir tikai 28% iedzīvotāju.

Kambodžā pilnībā vakcinētiem ārvalstu viesiem vairs nav jāievēro karantīna. Ceļotājiem jāuzrāda divu testu negatīvi rezultāti – viens, kas veikts ne vēlāk kā 72 stundas pirms došanās uz Kambodžu, un otrs, kas veikts ierodoties. Valstī ar 16 miljoniem iedzīvotāju pilnībā vakcinēti 88 procenti.

Vācijas Vakcinācijas pastāvīgā komiteja iesaka cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem, pret kovidu potēties tikai ar “Pfizer/BioNTech” vakcīnu. Tā šajā vecuma grupā retāk izraisa sirds iekaisumu nekā “Moderna” izstrādātā. Šis ieteikums attiecas arī uz revakcināciju gadījumos, ja iepriekš izmantotas citas vakcīnas. Komiteja arī rekomendē grūtnieces neatkarīgi no vecuma potēt tikai ar “Pfizer/BioNTech” vakcīnu.

Eiropas Komisija apstiprinājusi līgumu ar Eiropas biotehnoloģiju uzņēmumu “Valneva” par tā potenciālās vakcīnas iegādi nākamajā gadā, paredzot visām Eiropas Savienības dalībvalstīm gandrīz 27 miljonus devu. “Valneva” izstrādā inaktivēta vīrusa vakcīnu, tā ir plaši lietota tehnoloģija, ko izmanto jau 60 līdz 70 gadu, tostarp lielākajā daļā gripas vakcīnu. Patlaban Eiropā tā ir vienīgā inaktivēta Covid-19 kandidātvakcīna.