Pasaulē
2021. gada 17. novembris, 12:20

FOTO: kādos apstākļos tagad dzīvo migranti, kuri izmirka sadursmēs ar Polijas robežsargiem

Jauns.lv

Pēc vakardienas sadursmēm ar Polijas robežsargiem, kuru laikā migranti apmētāja tos ar akmeņiem un koka gabaliem, atbildē saņemot ūdens lielgabala zalves un trokšņa granātas, Lukašenko režīms nolēma piešķirt migrantiem patvērumu – netālu no robežpunkta Bružži-Kužnica esošu loģistikas centru.

Konfliktsituācija uz Baltkrievijas-Polijas robežas vakar saasinājās pēc tam, kad jau ilgāku laiku migranti no blakus izveidotās nometnes bija sapulcējušies uz brauktuves, kas ved cauri robežkontroles punktam.

Šāda pārvirzīšanās it kā notikusi, migrantiem reaģējot uz izplatītu, nepatiesu informāciju, ka Polijas puse esot gatava tos ielaist.

Migranti vienā brīdī sākuši nomētāt Polijas pusi ar akmeņiem un bojāt robežkontroles punkta infrastruktūru, Polijas spēkiem reaģējot ar ūdens lielgabalu un trokšņu granātu palīdzību.

Polijas puse arī apgalvo, ka vairāku migrantu rīcībā arī esot trokšņa granātas, bet pašu uzbrukumu robežkontroles punktam esot iniciējuši Baltkrievijas specdienesti, kas arī apbruņojuši migrantus ar trokšņa granātām.

Sadursmes beidzās, migrantiem sākotnēji atkāpjoties ap 100 metru no robežas, taču tajās ir arī ievainotie – tostarp Polijas pusē kādam no spēka struktūru pārstāvjiem konstatēts galvaskausa lūzums un viņš nogādāts slimnīcā.

Ievainojuma iemesls – migranta raidīts akmens.

Lukašenko cenšas demonstrēt cilvēcību

Pēc sadursmēm Baltkrievijas medijos parādījušās bildes no kāda robežas tuvumā esoša loģistikas centra, kurā nolemts izmitināt izmirkušos un nogurušos migrantus, tostarp ģimenes ar bērniem.

Migranti ar Lukašenko "svētību" pārlaiž nakti noliktavā

Pēc vakardienas sadursmēm ar Polijas robežsargiem, kuru laikā migranti apmētāja tos ar akmeņiem un koka gabaliem, atbildē saņemot ūdens lielgabala ...

gallery icon

Sagatavot loģistikas centru migrantu izmitināšanai Grodņas apgabala gubernatoram Vladimiram Karakam un Valsts prezidenta palīgam – reģionu inspektoram Jurijam Karavovam uzdevis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, lepni ziņo Baltkrievijas režīma kontrolētais medijs “Belta”.

Centrs iekārtots pārnakšņošanai, ievedot siltas segas un matračus. Esot nodrošināti vairāk nekā 2000 gultasvietu.

Ēdienu gatavošot militārā lauka virtuve, ziņo Lukašenko propagandas medijs.

Pie loģistikas centra esot uzstādītas bio-tualetes, nodrošināta arī apkure.

Baltkrievijas radīta krīze

Tikmēr Baltkrievijas opozīcijas mediji, norādot uz to, ka režīms ilgāk nekā nedēļu turējis migrantus uz robežas piespiedu kārtā, ziņo, ka laikā, kamēr migranti nu faktiski bijuši izmitināti noliktavā uz grīdas, Baltkrievijas propagandas mediju pārstāvji nakšņo kādā netālu esošā Bružžu viesnīcā.

Migrantu telšu nometne uz Polijas-Baltkrievijas robežas

gallery icon

No rīta Lukašenko režīma opozicionāru “Telegram” saziņas kanālos plaši cirkulējuši arī video, kuros redzams, ka jau rīta agrumā Baltkrievijas dienesti steigā ved migrantus prom, uz pagaidām neskaidru galamērķi.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, starp kuriem lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.