foto: AFP/Scanpix
Bolsonaru izvēlas partiju prezidenta vēlēšanām nākamgad
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.
Pasaulē
2021. gada 11. novembris, 07:36

Bolsonaru izvēlas partiju prezidenta vēlēšanām nākamgad

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, kurš kopš 2019. gada nav bijis nevienā politiskajā partijā, pievienosies labējai Liberālajai partijai (PL), lai nākamgad varētu kandidēt prezidenta vēlēšanās, trešdien paziņoja šī partija.

Galēji labējais politiķis Bolsonaru izstājās no konservatīvās Sociāli liberālās partijas (PSL) nepilnu gadu pēc savas prezidentūras sākuma. Viņam ir jābūt kādas partijas biedram, lai varētu kandidēt prezidenta vēlēšanās 2022. gada oktobrī, jo Brazīlijas likumi aizliedz neatkarīgu kandidēšanu.

Bolsonaru, kuram neizdevās savākt pusmiljonu parakstu savas partijas reģistrēšanai, ir izlēmis iestāties PL, kas ir daļa no vaļīgas partiju koalīcijas, kurai veiksmīgi izdevies noturēties pie varas.

Bolsonaru "parakstīs savas iestāšanās dokumentus 22. novembrī Liberālās partijas pasākumā, kas tiks rīkots Braziljā", teikts partijas paziņojumā pēc tās līdera tikšanās ar valsts prezidentu.

Bolsonaru pirms šīs tikšanās bija teicis, ka ir par "99,9 procentiem" drošs, ka iestāsies PL, bet oficiāli nepaziņoja savu lēmumu.

66 gadus vecais Bolsonaru vairāk nekā 30 gadus ilgajā politiskajā karjerā ir bijis biedrs astoņās partijās. Viņš 2018. gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, kandidējot no PSL, bet 2019. gada novembrī izstājās no tās pēc cīņas par varu ar šīs partijas vadību.

Viņš mēģināja nodibināt savu partiju "Alianse par Brazīliju", bet nespēja savākt nepieciešamos parakstus un izpildīt citas prasības tās reģistrēšanai.

Bolsonaru popularitātes reitings ir sarucis līdz 22%, un viņš ievērojami atpaliek no sava politiskā pretinieka - kreisā eksprezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas.