Pasaulē
2021. gada 6. novembris, 05:52

Portugāles ukraiņus sadusmo Gagarina piemineklis

Kas Jauns Avīze

Portugāles dienvidrietumos Oeirašā atklātais piemineklis pasaulē pirmajam kosmonautam Jurijam Gagarinam raisījis sašutumu vietējā Ukraiņu savienībā.

Organizācijas priekšsēdētājs Pāvels Sadoha norāda, ka pieminekļa galvenais elements ir PSRS ģerbonis, simbols “vienam no visnežēlīgākajiem diktatoriskajiem režīmiem pagājušajā gadsimtā”. “Galu galā, no kā Portugālē ir atkarīga “cieņa pret vēsturi”? No Krievijas piegādātās gāzes un naftas apjomiem? No pašreizējā Krievijas militārā potenciāla?” izdevumā "Observador" vaicā Sadoha.

Viņš uzsver, ka monuments ir visnotaļ ideoloģisks, un raksta, ka “Gagarina lidojuma labad PSRS 15 republikas bija pārvērstas par milzīgu koncentrācijas nometni”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka ukraiņu zinātnieki devuši izšķirošu ieguldījumu padomju kosmosa programmā un bez viņiem šie veikumi nebūtu iespējami.

Tikmēr Rēzeknē biedrība "Rēzeknes Krievu kopiena" un veterānu biedrība "Pro Lakca" šogad iesniegušas lūgumu atļaut Kosmonautu ielas rajonā uzstādīt Gagarina krūšutēlu. Visus uzdevumus gatava segt Krievijas sabiedriskā organizācija "Kultūru dialogs – vienota pasaule", kas kopš 2005. gada uzstādījusi daudz dažādu pieminekļu visās pasaules malās.

Favorīts ir tieši Gagarins, ar šā fonda pūlēm pie pirmā kosmonauta pieminekļiem tikušas vismaz 50 pilsētas, tostarp Dienvidamerikā un Āfrikā.