foto: Michael Rucker/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
Tongas salā sagaidīts pirmais Covid-19 gadījums; premjers draud ar “lokdaunu”
Tongas Karaliste atrodas tāda paša nosaukuma salu arhipelāgā, kas sastāv no 177 salām, no kurām gandrīz puse ir apdzīvotas.
Pasaulē
2021. gada 30. oktobris, 21:39

Tongas salā sagaidīts pirmais Covid-19 gadījums; premjers draud ar “lokdaunu”

Jauns.lv

Klusā okeāna salu valsts Tonga piektdien apstiprinājusi savu pirmo Covid-19 gadījumu, vēsta BBC.

Jaunzēlandes ziemeļaustrumos esošais arhipelāgs bija viena no retajām vietām pasaulē, kas līdz šim nebija ziņojusi par nevienu Covid-19 gadījumu. Valstī, kurā mīt vairāk nekā 100 tūkstoši iedzīvotāju pirmais Covid-19 pozitīvais tests piektdien fiksēts cilvēkam, kurš repatriēts uz mājām no Jaunzēlandes. Kā norāda vietējā prese, cilvēks bija pirms pāris nedēļām pabeidzis vakcinācijas procesu.

Ar jauno koronavīrusu pozitīvais tongietis dzimtenē atgriezās kopā ar 215 cilvēkiem repatriācijas reisā. Šo cilvēku vidū bija arī Tongas sportisti, kuri tikai tagad atgriezās mājās no Tokijas olimpiskajām spēlēm. Vēlās atgriešanās iemesli saistīti ar nopietnajiem piesardzības pasākumiem un daudziem “lokdauniem”, kas tiek piekopti dienvidu puslodes valstīs Austrālijā un Jaunzēlandē. Saslimušajam cilvēkam pirms Jaunzēlandes pamešanas obligātais Covid-19 tests bija negatīvs, bet, ierodoties Tongā, ierastā pārbaude uzrādīja jau pozitīvu.

Tongas premjerministrs Pohiva Tuionetoa norādījis, ka valstī tikai trešdaļa iedzīvotāju ir pabeiguši vakcinācijas procesu, tāpēc viņam konsultanti ir ieteikuši nekavējoties ieviest “lokdaunu”. Viņš pieļauj, ka to varētu ieviest no nākamās nedēļas.  

Tikmēr Tongas vakcinācijas procesa koordinators Afu Teijs sarunā ar AFP norādījis, ka pēc šī pozitīvā gadījuma sākušas veidoties rindās pie vakcinācijas punktiem.

Pēc tam, kad Tongā fiksēts pirmais Covid-19 gadījums, palikušas vairs tikai divas valstis, kas nav ziņojušas par saslimšanas gadījumiem – Turkmenistāna un Ziemeļkoreja. Tomēr vairums epidemiologu atsakās ticēt, ka šīs valstis varētu būt neskartas no jaunā koronavīrusa.

Ar Covid-19 pasaulē saslimuši jau vairāk nekā 246 miljoni cilvēku, gandrīz pieci miljoni no viņiem miruši.