Pārsteidzošs arheologu atradums Lielbritānijā

Lielbritānijā topošā ātrgaitas dzelzceļa teritorijā uzietas "pārsteidzošas" romiešu statujas.

gallery icon
Pasaulē
2021. gada 31. oktobris, 04:39

"Ko tādu izdodas piedzīvot reizi mūžā" Pārsteidzošs arheologu atradums Lielbritānijā

Jauns.lv

Lielbritānijā topošā ātrgaitas dzelzceļa teritorijā uzietas "pārsteidzošas" romiešu statujas. Tikmēr vides aizstāvji dusmojas, ka vēsturiskās vietas tiek nepienācīgi izpētītas un iznīcinātas, vēsta "Independent".

Arheologi izrakuši vīrieša, sievietes un bērna galvas statujas pamestā viduslaiku baznīcā Bakinghamšīrā. Atradums, kas raksturots kā "vienreiz mūžā" atklājums, ietver arī stikla romiešu krūzi, kuras lielie gabali joprojām ir neskarti, neskatoties uz to, ka atradusies zemē vairāk nekā 1000 gadus.

Taču 106 miljardus sterliņu mārciņu vērtā ātrgaitas dzelzceļa (tas kursēs no Londonas uz Mančestru) pretinieki apsūdzējuši kompāniju, ka tā ignorējusi citas vēsturiskas vietas.

Pretinieki norādīja, ka vēl 2013. gada vides apsekojumā tika identificētas 969 arheoloģiskās vietas dzelzceļa maršrutā, bet uzņēmums nolēma izpētīt tikai 60 no tām.

Uzņēmumā "HS2" apgalvo, ka tas veicis plašus pētījumus trasē, lai identificētu un raksturotu apglabāto arheoloģisko informāciju. Tomēr kampaņas "Stop HS2" pārstāvji apgalvo, ka daudzviet izmeklēšana nav veikta pienācīgi un tām pāri pārbraucis buldozers.

Tikmēr arheologi norāda, ka statujas ir ļoti nozīmīgs atradums. Eksperti uzskata, ka šī vieta tika izmantota kā romiešu mauzolejs pirms viduslaiku baznīcas uzcelšanas.

Baznīcas teritorijā izraktas un pārapglabātas aptuveni 3000 cilvēku mirstīgās atliekas, kas datētas ar 11. gadsimtu līdz pat 1908. gadam.