foto: EPA/Scanpix
Kā vakcīnu pretinieks labi nopelna ar kovidu
Krievijā pret kovidu pilnībā vakcinēta mazāk nekā trešdaļa iedzīvotāju, un saslimstība aug strauji.
Pasaulē
2021. gada 25. oktobris, 06:45

Kā vakcīnu pretinieks labi nopelna ar kovidu

Kas Jauns Avīze

Krievijā Covid-19 ārstēšana ir bez maksas, taču veikli darboņi pamanās nopelnīt. Viņu vidū ir arī antivakseru nometnes pārstāvji, kas vārdos noliedz slimības nopietnību vai pat eksistenci un vaino farmāciju un mistisku slepeno eliti alkatībā.

Kā šie darboņi pelna no pašu noliegtās pandēmijas, izpētījuši BBC žurnālisti. Vladislavs Šafalinovs ir Krievijā pazīstams vakcīnu pretinieks, kurš kovidu dēvē par “pasaules afēru” un “globālistu eksperimentu”. Šopavasar viņš Augstākajā tiesā centās panākt Covid-19 izslēgšanu no sabiedrībai bīstamo slimību saraksta un iestājās pret maskām. Jūlijā Šafalinovs par neprātu nosauca revakcināciju un augustā Berlīnē piedalījās protestos pret epidemioloģisko drošību.  

Nekādas pretrunas

Vienlaikus Šafalinovam pieder viens no lielākajiem starpniecības servisiem, kas piedāvā maksas hospitalizāciju Covid-19 slimniekiem. Klientiem sola operatīvu ievietošanu Maskavas labākajās slimnīcās, cena sākas no 450 000 rubļu (5430 eiro, turpmāk ērtībai visas summas norādītas mūsu naudā).

“Nav nekādas pretrunas tajā, ka es iestājos pret vakcināciju, un tajā, ka ar smagām koronavīrusa infekcijas formām mēs piedāvājam hospitalizāciju. Ņemot vērā, kā viņus pašlaik ārstē, es nepavisam ne katru pacientu tagad hospitalizētu un ne visos stacionāros,” BBC paudis Šafalinovs.

Pretrunas, ja tā padomā, tiešām nav – vakcinācija vismaz 2,7 reizes vairāk novērš saslimšanu ar Covid-19, turklāt nevakcinētie slimo daudz smagāk. Un tas nozīmē, ka vakcīnas ir tiešs drauds Šafalinova biznesam.

Paziņu būšana

Šafalinovam un viņa ģimenei pieder Akadēmiķa Dikuļa lietišķo medicīnas tehnoloģiju centrs un koncerns "Vaš doktor" ("Jūsu ārsts"). Pandēmijas pirmajā gadā Dikuļa centra ieņēmumi pieauga par 628 000 eiro, pārsniedzot četrus miljonus eiro.
Šis centrs iekārtojies kabinetā Krievijas prezidenta administrācijai pakļautajā Volinkas slimnīcā Maskavā – Kremļa klīnikā blakus bijušajai Staļina vasarnīcai. Tā paredzēta augstākajiem ierēdņiem, cilvēks no malas var šeit iekļūt, ja ir brīvas vietas un biezs maks, ko tad arī izmanto starpnieki.

Par vienu dienu šeit maksas kovida slimniekam prasa 600 līdz 12 000 eiro, plus medicīniskie pakalpojumi. Antivaksera firma par savu līdzdalību piemet vēl līdz 120 eiro dienā.

Šafalinova sadarbība ar Kremļa klīnikām sākusies vēl ilgi pirms pandēmijas, viņš ir sens paziņa Prezidenta lietu pārvaldes Galvenās medicīnas pārvaldes priekšnieka vietniekam Valērijam Bojarincevam. Viņi abi ir Pēterburgas Kara medicīnas akadēmijas absolventi, kara ķirurgi, medicīniskā dienesta pulkveži rezervē.

2012.–2017. gadā Bojarincevs bija Volinkas slimnīcas galvenais ārsts, un 2012. gadā valsts klīnikas Krievijā ieguva tiesības piedāvāt maksas pakalpojumus. Tad arī Šafalinovs sāka attīstīt biznesu. Slimnīcai gan ir pašai sava maksas nodaļa, tomēr tā dod iespēju pelnīt starpniekam.

Naudu samaksā, bet nesaņem pat tableti

Arī daudzās citās Maskavas slimnīcās piedāvā kovida maksas ārstēšanu, un starpnieku daļa ir 10 līdz 30 procenti. Parasti pacients iemaksā dažus simtus tūkstošu rubļu, kurus izlieto dārgām zālēm un reanimācijai. Šo iemaksu sauc par depozītu, un summa nemainās atkarībā no slimnīcā pavadītā laika, vienalga – trīs dienas, nedēļa vai divi mēneši. Neko neatmaksā, bet arī nav jāpiemaksā, tā vismaz sola starpnieki.

Augstās cenas ne vienmēr garantē īpašu attieksmi. Pagājušā gada beigās Centrālo klīnisko slimnīcu pārpludināja pandēmijas otrais vilnis. Kāda sieviete "Facebook" sūdzējās, ka viņa par mātes hospitalizāciju samaksājusi 8400 eiro depozītu, bet personāls pirmās dienas pacientei pat nav pievērsis uzmanību un ignorējis lūgumu iedot paracetamola tableti. Vēlāk vadība steidzās labot situāciju un autore ierakstīja pateicību.
Savādas atšķirības

BBC izpētījis, kā atšķiras slimnīcu un vidutāju piedāvājums. Pērn uzceltajā Maskavas infektoloģijas centrā Voronovskoje firma Vaš doktor piedāvā iekārtot, iemaksājot 8000 vai 8450 eiro depozītu (par divvietīgu vai vienvietīgu palātu), ieskaitot neatgūstamu summu 6500 eiro apmērā. Atsevišķi jāsedz reanimācija, dārgas zāles un procedūras.  

Pašā klīnikā sākotnēji apgalvoja, ka maksu neņem, ja atvedīs ātrie, tad arī varēšot uzzināt par maksas palātām. BBC tomēr izdevās izdibināt, ka var pieteikties iepriekš un par divreiz mazāku cenu – neatgūstamu priekšapmaksu 3260 eiro apmērā. Nav jāapmaksā ne reanimācija, ne transports, slimnīcas darbinieks bija gatavs atsūtīt bankas rekvizītus un neatliekamo palīdzību. Tiesa, uz jautājumu par līgumu viņš atbildēja, ka tādu neslēdz.

Kad pēc divām nedēļām BBC žurnālists pārzvanīja, nosaucot savu nodarbi, šis pats administrators mainīja noteikumus – par reanimāciju 360 eiro dienā, līgums jāslēdz, maksā kasē, transportu nepiedāvā.

Oficiālās izmaksas

Maskavas mērijas veselības aizsardzības departamentā BBC saņēma atbildi, ka šādi maksas piedāvājumi ir apmāns. Saskaņā ar Maskavas apgabala oficiālajiem tarifiem, šogad viena pieaugušā kovida slimnieka pabeigta ārstēšana slimnīcā maksā 2660 eiro. Dārgāk – ja vajadzīgi preparāti, lai novērstu citokīnu vētru, kad organismam uzbrūk paša imunitāte, tad rēķinās ar 3260 eiro.

Nesen gan medicīnas nozares ierēdņi no Čeļabinskas, Krasnojarskas un Komi paziņoja, ka šīs izmaksas sasniedz 7250 eiro. Pēterburgā smagos gadījumos bijis ap 15 000 eiro, bet Maskavas apgabalā vidēji vienam hospitalizētam pacientam 1630 eiro.