foto: Pixabay.com
NATO vienojas par jaunu ģenerālplānu Krievijas draudu atturēšanai
Pasaulē
2021. gada 21. oktobris, 23:51

NATO vienojas par jaunu ģenerālplānu Krievijas draudu atturēšanai

Jauns.lv / LETA

NATO dalībvalstu aizsardzības ministri ceturtdien vienojušies par jaunu ģenerālplānu aizsardzībai pret jebkādu iespējamu Krievijas uzbrukumu vairākās frontēs, vēlreiz apstiprinot alianses pamatmērķi - atturēt Maskavu no agresijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slepenās stratēģijas mērķis ir sagatavoties jebkuram vienlaicīgam uzbrukumam Baltijas un Melnās jūras reģionos, kas varētu ietvert kodolieročus, datortīklu uzlaušanu un uzbrukumus no kosmosa.

"Mēs turpinām stiprināt mūsu aliansi ar labākiem un modernākiem plāniem," pēc sanāksmes sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Sanāksmē tika panākta arī vienošanās atvēlēt miljardu dolāru sākuma finansējumam jaunu digitālo tehnoloģiju attīstībai.

Amatpersonas uzsvērušas, ka neuzskata Krievijas iespējamo uzbrukumu par nenovēršamu. Tikmēr Maskava noliedz jebkādus agresīvus nodomus un apgalvo, ka tieši NATO ar šādu gatavošanos riskē destabilizēt Eiropu.

Taču diplomāti apgalvo, ka "Koncepcija par atturēšanu un aizsardzību Eiroatlantiskajā zonā" un tās stratēģiskais īstenošanas plāns ir nepieciešami, jo Krievija izstrādā modernas ieroču sistēmas un izvieto karaspēku tuvāk NATO robežām.

"Tas ir atturēšanas veids," runājot par jauno plānu, norādīja Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere.

"Un tas tiek pielāgots pašreizējai Krievijas uzvedībai - un sevišķi mēs redzam pārkāpumus gaisa telpā virs Baltijas valstīm, bet arī (..) virs Melnās jūras," radio "Deutschlandfunk" sacīja ministre.

Apstiprinājums ļauj izstrādāt detalizētākus reģionālos plānus līdz 2022.gada beigām, ļaujot NATO izlemt, kādi papildu ieroči ir nepieciešami un kā izvietot savus spēkus, atklāja kāda ASV amatpersona.