Pasaulē
2021. gada 20. oktobris, 14:43

Vācijā sākas 96 gadus vecas pensionāres tiesāšana par dalību koncentrācijas nometnē un vairāk nekā 11 000 cilvēku nogalināšanu

Jauns.lv

96 gadus vecā bijusī nacistu koncentrācijas nometnes sekretāre tiek apsūdzēta par iespējamo līdzdalību vairāk nekā 11 000 cilvēku slepkavībās, vēsta “The Guardian”.

Irmgardei Furhnerei bija tikai 18 gadu, kad viņa sāka strādāt Štuthofas koncentrācijas nometnē Polijā kā tās komandanta Pola Vernera Hopa sekretāre. Sieviete šobrīd tiek tiesāta nepilngadīgo tiesā viņas vecuma dēļ, kad tikuši veikti iespējamie noziegumi.

foto: REUTERS/SCANPIX
96 gadus vecā Irmgarde Furhnere.

Furhnnere septembra beigās mēģināja izbēgt no prāvas, ar taksometru pametot savu pansionātu un dodoties uz Hamburgas pilsētas nomali. Vairākas stundas vēlāk policisti aizturējuši sievieti un uz piecām dienām apcietinājuši, vēlāk ap sievietes plaukstas locītavu uzlikta elektroniska izsekošanas ierīce.

Tiesas sēde, kas norisinājās šo otrdien, tika pārcelta uz kādu noliktavu Icehoā Vācijas ziemeļos, tādā veidā mazinot interesentu apmeklējumu skaitu.

foto: AP/Scanpix
96 gadus vecā Irmgarde Furhnere.

Sēdes laikā Furhnere pateica tikai savu vārdu, adresi un apstiprināja, ka viņa ir atraitne, bet citādi nevēlējās atbildēt uz jautājumiem, apgalvoja viņas advokāts Volfgangs Molkentins.

Tika stāstīts, kā Furhnere, 1925. gadā dzimusi kā Irmgarde Dirksene, strādāja par Hopa galveno sekretāri un viņas administratīvajā lomā līdzdarbojās visās nogalināšanas operācijās nometnē.

Saskaņā ar prokurora teikto, Furhneres rīcībā bijuši ieslodzīto transporta saraksti, kurus nosūtīja uz Aušvicu noslepkavot, kā arī radioziņas ar Hopa pavēlēm. Tiesa sacīja, ka sieviete esot zinājusi par visiem notikumiem Štuthofas nometnē sava administratīvā stāvokļa dēļ.

Sevišķi nežēlīga darbība, kas tika īstenota šajā nometnē, bija ieslodzīto apmānīšana, liekot tiem noticēt, ka tiks nomērīts augums, taču patiesībā nacistu karavīri, pārģērbušies par ārstiem, viņus nošāvuši.

Ieslodzītie tika arī ievietoti gāzes kamerās un sievietei tiesas sēdē tika nolasīti aculiecinieku ziņojumi par iesprostotajiem, kas sāpēs nežēlīgi klieguši. Šīs ir tikai dažas no nežēlīgajām rīcībām, kas tikušas īstenotas Štuthofas nometnē un tiesā tika apgalvots, ka Furhnere apzinājās nometnē notiekošo.

Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometne

gallery icon

Sievietes advokāts Molkentins paziņojumā tiesai sacīja, ka Furhnere ir distancējusies no mēģinājumiem viņu apbalvot kā varoni labējo rindās un teica, ka atšķirībā no viņas līdzgaitniekiem, viņa nenoliedzot holokausta eksistenci. Advokāts arī sacīja, ka viņai esot žēl, ka pret viņu izturas tāpat kā pret augsta ranga amatpersonām kuras vairs nav dzīvas, lai uzņemtos atbildību par veiktajiem noziegumiem.

Kristops Rukels, advokāts, kas pārstāv piecas personas no ASV, Francijas un Austrijas un kurām tuvāko divu mēnešu laikā jāsniedz liecības, lūdza tiesu pārskatīt viņa lūgumu organizēt valsts prokurora un advokātu vizīti uz Štuthofas piemiņas vietu.

“Vietas vizuāla pārbaude, ko veiktu tiesas dalībnieki, ļautu saprast, ka apsūdzētā gan savā ikdienas ceļā uz darbu, gan no viņas skatupunkta komandiera ēkā būtu ievērojusi gāzes kameras, krematorijas, karātavas un visu nehumāno attieksmi pret ieslodzītajiem,” sacīja Rukels.

Tiesas process tiek filmēts vēsturiskiem nolūkiem. Tiesnesis Dominiks Grotiss uzsvēra šīs prāvas dokumentēšanas nozīmi, nosaucot to par vienu no pasaulē pēdējiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar nacistu ēras noziegumiem.

Furhneres lieta tika ierosināta pēc bijušā Sobiboras koncentrācijas nometnes apsarga Džona Demjanjuka tiesāšanas, kurš 2011. gadā tika notiesāts par 28 000 cilvēku slepkavību atbalstīšanu.

Sievietes notiesāšanas turpināšana plānota tuvāko mēnešu laikā. Pamatojoties uz medicīniskām problēmām, sēžu ilgums ir ierobežots līdz apmēram divām stundām dienā.